Čtvrtek, 28. března 2024

Česká republika má první systém recyklace elektroodpadu

Česká republika má první systém recyklace elektroodpadu

PROSTĚJOV 5. dubna (PROTEXT) - Největší dovozci informačních technologií a spotřebitelských zařízení v ČR se sdružili v systému REMA. Systém pro ně bude od srpna zajišťovat sběr, recyklaci a využití elektroodpadu a jeho financování tak, jak to ukládá novelizovaný zákon o odpadech. Sdružením v kolektivním systému se snaží minimalizovat nezbytné náklady, společně řešit přísná nařízení zákona a předejít možnému monopolu.
   "V současné době dolaďujeme architekturu celého systému," říká Mgr. Miloš Polák, jeden z koordinátorů. "Práci nám poněkud ztěžuje skutečnost, že ministerstvo životního prostředí doposud nepřipravilo důležité prováděcí vyhlášky k zákonu a neumožnilo účast zástupců systému při projednávání návrhu těchto vyhlášek.
Proto při řešení spolupracujeme především s podobnými systémy v Evropě dle příslušných směrnic," dodává Mgr. Polák. Ve spolupráci se svými členy připravuje REMA výběrová řízení na dodávky jednotlivých služeb, pořádá pro své členy a nové zájemce o členství bezplatně pracovní semináře. Systém je otevřen všem výrobcům/dovozcům elektrozařízení, kteří se snaží problém elektroodpadu efektivně řešit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů