Pátek, 29. března 2024

Brněnský primátor k bývalé černovické skládce

Brněnský primátor k bývalé černovické skládce

Brněnský primátor nám odpověděl na otázku ohledně černovické skládky následovně: 

Vážený pane,
statutární město Brno průběžně provádí monitoring zaměřený na zjištění kvality podzemních vod v okolí skládky v Brně – Černovicích. Ze závěrů monitoringu podzemních vod vyplynula nutnost provádění sanačního čerpání na vrtu HVI-54. Toto čerpání bude prováděno i v roce 2005.
V současné době se připravuje „Pilotní projekt na rekultivaci černovické skládky“, který bude řešit rekultivaci asi 8 ha. Náklady na realizaci se pohybují v řádech desítek milionů korun. V rámci jeho financování bude využito finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR.
Výše finančních prostředků na rekultivaci celé skládky se pohybuje v řádu stovek milionů Kč. Realizace akce je možná pouze s možností využití jiných finančních zdrojů než zdrojů města. Brno však vyvine maximální úsilí k tomu, aby prostředky z vládních zdrojů získalo.

Doufejme tedy, že město Brno urychlí práce na projektování zabezpečení a sanace této největší brněnské ekologické zátěže a že brzy v blízkosti jedné z největších průmyslových zón města Brna bude rekultivovaná plocha na které porostou stromečky a budou zde např. golfové hřistě apod. Už je skutečně nejvyšší čas. Skládka provozovaná snad údajně od první světové války už není v provozu od r. 1997.

ZDROJ:www.brno.cz,Enviweb

 

 

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů