Sobota, 20. dubna 2024

KRAJINA POCHYBNOSTÍ JAKO 15. ROČNÍK FESTIVALU EKOLOGICKÉ DNY OLOMOUC 2005 - EDO 2005.

KRAJINA POCHYBNOSTÍ JAKO 15. ROČNÍK FESTIVALU EKOLOGICKÉ DNY OLOMOUC 2005 - EDO 2005.

Již 15 let na přelomu dubna a května oživuje kulturní a společenský život Olomouce festival Ekologické dny Olomouc. Pořádá jej Město Olomouc (Středisko ekologické výchovy OŽP MmOl a sdružení Sluňákov) ve spolupráci s celou řadou organizací a s pomocí dobrovolníků. Na Ekologické dny se sjíždějí lidé z celé České republiky a i proto jeho návštěvnost v posledních letech přesahuje 20000 lidí. Návštěvnost festivalů dle statistické ročenky MŽP ČR z roku 2004 je (údaje z roku 2003): EDO 23709 osob, festival Ekofilm 3300 osob, TSTTT Uherské Hradiště 2660 osob. EDO se tak postupně staly největší akci, která se snaží o zvýšení ekologického povědomí veřejnosti, o vytváření a udržení veřejného prostoru pro otevřenou diskusi o složitých problémech vztahu lidí a jejich životního prostředí.

I letos festival nabízí celou řadu besed, kulturních představení, programů pro školy a učitele, výstav a pobytů v přírodě a seminář zabývající se současnou úrovní našeho školství. V rámci Ekologických dnů Olomouc proběhne i sázení stromů na PadmaFarmě v Bělé u Jevíčka a druhově bohatého lesa na Svatém Kopečku s Hnutím Duha Olomouc. Zpestřením již tradiční výtvarné soutěže DDM Olomouc “Poznej a chraň” je první ročník fotografické soutěže “Krajiny vnitřní a vnější” na motivy stejnojmenné knihy Václava Cílka.

Geolog Václav Cílek se zúčastní i ojedinělé osobní veřejné prezentace fotografií autorů, kteří budou vybráni v prvním kole soutěže. Vzhledem k této tvůrčí části soutěže se v porotě objeví herečka Ivana Plíhalová a vlastní fotografické umění zhodnotí fotografové Jindřich Štreit, Ibra Ibrahimovič a Milena Valušková. Odměnou všem zúčastněným soutěžícím i divákům bude pořad o vynikajícím českém fotografovi Josefu Sudkovi, připravený znalcem jeho díla Zdeňkem Kirschnerem.  

Besedami v Divadle hudby (15.-17.4) bude prolínat hlavní motiv letošních EDO: pochybnosti o různých aspektech pobytu lidí na Zemi, vztahu lidí a krajiny jejich domovů.  O životním prostředí, víře, vědě, organismech a člověku přijedou “pochybovat” uznávaní popularizátoři nejnovějších vědeckých poznatků,  například psychiatr Cyril Höschl, sociologové Václav Bělohradský a Jan Keller, teolog Odilo Ivan Štampach, “filosofové přírody” Zdeněk Neubauer, Zdeněk Kratochvíl, Stanislav Komárek a biologové Jan Zrzavý, Vojtěch Novotný a David Storch. Řada z nich společně s kybernetikem Ivanem M. Havlem a matematikem Jiřím Fialou v pondělí 18.4, vysloví své pochybnosti o současném způsobu vzdělávání. V ten samý den se do Olomouce sjedou k “Ministerskému potlachu” i lidé, kteří se ocitli v roli Ministra životního prostředí. Nedávno odstoupivší Libor Ambrozek, dále Ivan Dejmal a Martin Bursík se zamyslí společně s přítomnými diváky nad současným stavem přírodního a politického prostředí. Jejich názory doplní Václav Bělohradský. 

Vedle vzpomínky na tvorbu Josefa Sudka nabídnou EDO i komponovaný program o básníkovi a grafikovi Bohuslavu Reynkovi, s autorem knihy rozhovorů s jeho syny Alešem Palánem, režisérem filmu “Jak žije básník” (1969), Josefem Protivou a brněnským hercem Františkem Derflerem. “Živelný večírek” o divočině bude zasvěcen Garymu Snyderovi a Josefu Váchalovi. Poznání zapomenutých drobných kulturně historických památek a přírody Malé Hané turistům nabídne společnost Olomouc historická. 

Oslavou života místo práce se stal tradiční prvomájový Ekojarmark na Horním náměstí. Lidé na něm i letos najdou informace o životním prostředí, řadu stánků s tradičními řemesly a nevládní organizacemi, hry a divadlo pro rodiče s dětmi a celou řadu dalších zajímavostí. Součástí Ekojarmarku je koncert, na kterém vystoupí například skupina Traband, harmonikář Václav Koubek, jazzem ovlivnění -123 minut a Javory s Petrem a Hanou Ulrychovými. Program koncertu obohatí i další kapely z Polska a Slovenska. Slavnostním zakončením EDO bude 3.5. varhanní koncert u Sv. Michala s výtečným německým varhaníkem českého původu Martinem Porubou.

Letošní průběh festivalu bude zaznamenávat svou dokumentární kamerou režisér Tomáš Škrdlant a je připravován sborník některých příspěvků. Festival s rozpočtem více jak půl milionu korun pořádá Město Olomouc s přispěním zejména Ministerstva životního prostředí ČR a Olomouckého kraje. Lidé mohou informace o programu festivalu nalézt v rubrice ekologie na teletextu ČT 1 a podrobné a stále aktualizované informace na internetových stránkách Města Olomouce www.olomoucko.cz

Mgr. Michal Bartoš, vedoucí SEV OŽP MmOl.

Doplňující informace pro média (historie EDO, anotace všech programů, profily hostů a fotogalerie). www.olomoucko.cz/slunakov. Přikládáme logo festivalu. Kontakt pro média: Michal Bartoš: 602-708181.

Kontakt pro veřejnost: 585513225 (222), slunakov@mmol.cz, www.olomoucko.cz/slunakov.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů