Pátek, 29. března 2024

Ani dotace bionaftu hned nenastartují

Ani dotace bionaftu hned nenastartují
Motoristé budou mít opět šanci najít u čerpacích stanic bionaftu, protože vláda ve středu rozhodla o obnovení podpor pro toto ekologické palivo - ale nebude to hned. Od loňského května se totiž bionafta nedotovala a podnikatelé nejsou připraveni program obnovit okamžitě.
"Doufáme, že bionafta bude zase u stojanů aspoň od poloviny roku," předpokládá Petr Jevič, šéf Sdružení pro výrobu bionafty.

Dohady o výši dotace
Prodejci pohonných hmot přitom ekologické palivo vítají. "Bionaftu dříve prodávalo 150 našich stanic, zájem o ni rostl - až na zhruba osm procent z celkového prodeje nafty: Jakmile bude toto palivo opět cenově dostupné, bez potíží je do prodeje vrátíme. Zákazníci zájem mají," potvrzuje například mluvčí Benziny Lenka Svobodová.
Bionafta skončila v České republice se vstupem do Evropské unie. Bez dotací totiž cenově neobstojí v konkurenci s klasickou naftou.
Způsob dotování, uplatňovaný v Česku před vstupem do unie, ovšem neodpovídal pravidlům Bruselu.
Česko pak získalo dočasnou výjimku, ale vláda se zase řadu měsíců nemohla shodnout na konkrétním způsobu dotování.
Ministerstvo zemědělství požadovalo podporu 9500 korun na tunu řepkového metylesteru (bionafta je směs třetiny metylesteru s motorovou naftou). Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn požadoval cenu nižší a kopírující průběžné změny ceny řepky.
"Rozhodnutí vlády odpovídá našim představám," komentoval včera postup kabinetu Jahnův náměstek Radek Špicar.
Podpora bude činit 7000 korun na tunu metylesteru, s možností kolísání o patnáct procent podle vývoje cen řepky.
Systém má platit jen do konce tohoto roku, od ledna se má metylester přidávat plošně v objemu pěti procent do veškeré motorové nafty.
Celkem hodlá stát na dotacích letos vyplatit 450 miliónů korun, peníze musí zajistit Ministerstvo zemědělství. "Sto miliónů půjde ze Státního zemědělského intervenčního fondu, zbytek z dalších našich zdrojů," uvedl včera mluvčí ministerstva Martin Severa. Podle kuloárních informací měl přispět i Podpůrný a garanční rolnický fond, jeho mluvčí Tomáš Vyšohlíd to však včera označil za nepravděpodobné.

Setuza je zdrženlivá
Ministerstvo zemědělství nicméně tvrdí, že peníze budou a program by se měl rozjet co nejdříve. Bude však záležet i na tom, jak rychle začnou na domácí trh dodávat hlavní producenti metylesteru, Agropodnik Jihlava, a především největší zpracovatel olejnin Setuza.
Šéf Setuzy František Janů se zatím tváří zdrženlivě. "Vládě trvalo skoro rok, než se k dotacím rozhoupala, a schválené nařízení je takový kočkopes. Podpory jsou nižší, než jsme chtěli, a navíc je budeme dostávat za dodávky až se zpožděním," tvrdí. Zdůrazňuje navíc, že zatím se výrobcům vyplatí metylester bez dotace vyvážet do Německa. "Uvidíme, kdy se vrátíme na domácí trh," říká Janů.
Odborníci na bionaftu, kteří ovšem nechtějí mít se Setuzou rozepře, ale vidí v jejím současném postoji i určitou míru licitace. "Setuza chce zdánlivou neochotou samozřejmě získat co nejvyšší dotaci a zároveň nezvýšit cenu řepky," upozorňují..

Rolníci jsou už netrpěliví
Na obnovení podpory bionafty totiž už netrpělivě čekají také rolníci. Cena řepky po loňské nadúrodě klesla, podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby jí leží ve skladech ještě 300 tisíc tun.
"Začneme jednat se zemědělci i s odběrateli metylesteru o cenách," přiznal Janů, že pro Setuzu je i schválená podoba dotací bionafty zajímavá. Podnik navíc zvyšuje své výrobní kapacity.
Důležité je hlavně obnovit zájem o biopaliva předtím, než se začnou přidávat plošně. Výrobci metylesteru zřejmě budou v příštích měsících část produkce vyvážet a část dodávat pro tuzemskou spotřebu.


Jak bude dotována bionafta
Podpora je 7000 korun na tunu řepkového metylesteru, může se měnit nahoru či dolů o 15 procent podle ceny řepky.
Celková výše podpory může letos dosáhnout 450 miliónů korun.
Dotace se má vyplácet do konce roku 2005.
Od příštího roku se plánuje plošné přimíchávání metylesteru do veškeré nafty
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů