Úterý, 16. dubna 2024

Baterie, která se dobije během jedné minuty

Baterie, která se dobije během jedné minuty
Společnost Toshiba představila převratnou Li-ion baterii, která je do 80 % své kapacity nabitá za necelou minutu a dobíjí se přibližně šedesátkrát rychleji než běžné Li-ion baterie používané v současné době. Celkové nabití dané baterii a doplnění zbývající kapacity je záležitostí pouhých několika minut. Charakteristickým rysem nové Li-ion baterie baterie, která nabízí kapacitu 600mAh je vysoká energetická hustota a velmi dlouhý životní cyklus. podle tiskové zprávy společnosti Toshiba publikované na serveru i-Newswire ztrácí 1 procento své kapacity až po tisíci nabíjecích a vybíjecích cyklech při "pokojové" teplotě 25 °C. Při 45 stupních Celsia nad nulou ztrácí po absolvování tisícovky nabíjecích cyklů jen 5 % své kapacity.

Kombinuje rychlé dobíjení se zvyšováním výkonnosti na základě zlepšené energetické hustoty. Novinka využívá nejmodernější poznatky společnosti Toshiba v oboru nanomateriálových technologií v oblasti elektrických zařízení a poznatky z vývoje bateriových článků. Technologie použitá na záporné elektrodě využívá nové nanočástice, aby se zabránilo úbytku organické kyseliny elektrolytu při nabíjení baterie. Nanočástice rychle absorbují a uchovají dostatek lithiových iontů bez toho aby došlo k jakémukoli úbytku elektrody.

Prototyp článku je pozoruhodný svými kompaktními rozměry i parametry - je 3,8 mm tenký, 62 mm vysoký a 35 mm dlouhý.

Mezi další zajímavý fakt patří skutečnost, že produkt pracuje i za velmi nízkých teplot - může vybít až 80 % své kapacity i při -40 stupních Celsia ve srovnání se 100 % při běžné pokojové teplotě. Baterie je rovněž šetrná k životnímu prostředí a umožňuje snižovat emise CO2, protože může uchovávat a znovupoužívat energii, která se dříve jednoduše ztrácela. Na trh by se mohla dostat už počátkem roku 2006. Zpočátku se objeví v automobilovém průmyslu - Toshiba unikátní produkt díky minimálním rozměrům plánuje nasadit jako alternativní pohonný systém pro hybridní automobily.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů