Pátek, 19. dubna 2024

Vláda České republiky porušuje zákon

Vláda České republiky porušuje zákon

Dne 28.4.2005 novelizoval Parlament ČR zákon o ochraně přírody a krajiny. Touto novelou kromě jiného předal Vládě ČR kompetenci rozhodovat o výjimkách ve zvláště chráněných územích. Dne 27.4.2004 jsme se proto jako občanské sdružení přihlásili u Vlády ČR k informacím o záměrech a zahajovaných řízeních, které se mohou dotýkat zájmů ochrany přírody v širší oblasti CHKO Český kras. Zároveň jsme vznesli dotaz, zda je přijatá novela v tomto ustanovení v souladu s naším právním řádem.

Ing. Pavel Svoboda, poslanec PČR a předseda výboru pro evropské záležitosti nám zaslal dne 15.9.2004 odborné stanovisko Parlamentního institutu, podle kterého je uvedená novela zákona o ochraně přírody a krajiny v rozporu s Aarhuskou úmluvou, s Ústavou ČR i s Listinou základních práv a svobod. Přesto je toto ustanovení dosud v platnosti a již téměř rok je tak porušován zákon a mezinárodní smlouvy.

Vláda ČR, které je tak nezákonně svěřeno rozhodování o výjimkách počínaje stavbou dálnic a jezů a konče povolováním vjezdu majitelů k chatám, konání dětských táborů, odborných průzkumů motýlů, atp., nás však za celý rok ani v jednom případě o zahájení řízení o výjimce neinformovala.

Proto jsme se dne 13.10.2004 obrátili na Vládu se žádostí o informace, jaká řízení v oblasti Českého krasu vedla. Úřad vlády nám až po urgenci zaslal stoh fotokopií k řízením, z nichž se však ani jedno k Českému krasu nevztahovalo. Až dodatečně, 26.10.2005 nám zaslalo Ministerstvo životního prostředí informaci o jiných pěti řízeních, která v mezidobí proběhla. Protože jsme dále žádné oznámení neobdrželi, obrátili jsme se dne 5.2.2005 opět na Vládu ČR s výzvou k plnění zákonných povinností. Tato naše výzva byla Vládou postoupena Ministerstvu životního prostředí. S postoupením stížnosti směřované Vládě, která je dle zákona odpovědná za uvedená výjimková řízení, jsme dne 7.3.2005 vyjádřili zásadní nesouhlas a opět jsme vyzvali Vládu k dodržování zákona. Na tyto výzvy jsme do dnešního dne neobdrželi odpověď ani od Vlády ČR, ani od Ministerstva životního prostředí.

Vláda ČR již rok porušuje zákon a ani čtyři výzvy k plnění povinností nepomohly, aby se tento stav změnil. Dnešním dnem se proto obracíme na Veřejného ochránce práv se žádostí o prošetření postupu Vlády ČR. Proč mají dodržovat zákony řadoví občané, když je ignoruje i vláda?

David Mareš
místopředseda sdružení Mallorn
www.mallorn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů