Pátek, 19. dubna 2024

Po stopách Lučanů Podlesím

Po stopách Lučanů Podlesím
Lounští turisté pořádají v sobotu 16. dubna 30. ročník akce 166 000 stop krajem Lučanů. Pěší turisté se mohou vydat na trasy od 10 do 50 km a cyklisté budou šlapat po cestách 30, 50 a 75 km. Všechny zavedou turisty na Podlesí, pěší převážně po nově vyznačených trasách v přírodním parku Džbán.

Prezentace je pro účastníky v lounské sportovní hale od 6,30 do 9,30 hodin. Start pro pěší trasy je ve Vinařících od sokolovny, kam turisty dovezou zvláštní autobusy (jízdné je v ceně startovného) v sedm, osm, devět a deset hodin. Ve vinařické sokolovně je rovněž možná prezentace pro pěší trasy. Cykloturisté startují od sportovní haly v Lounech. Trasy 10, 15 a 20 km mají svůj cíl ve Vinařících, odkud je opět autobusy dovezou do Loun. Trasy 35 a 50 km a cyklotrasy, které měří 30, 50 a 75 km mají cíl v lounské sportovní hale. Všichni účastníci dostanou od pořadatelů plánky s popisy tras, diplom a suvenýr.
Letošní stopy vás zavedou do turisticky nedoceněných Divic, které leží v malebném úbočí, obklopeny červenou půdou. Dominantu Divic je tvrz s masivní věží, v níž jsou fresky s erby majitelů. Nyní věž patří soukromému majiteli, který se svízelně snaží získat peníze na opravu.
Dále vede trasa přes Vinařice, kde v hájence Obora působil proslulý znalec českých lesů, Jan Evangelista Chadt Ševětínský. Dále pokračujete přes Kozojedy, o nichž se diskutuje, zda jsou rodištěm Dalibora, či zda to byly Kožojedy na Litoměřicku. Nad Kozojedy se vypíná hradiště Dřevíč, za českého obrození považované Čechy za druhý Vyšehrad. V údolí pod dřevíčským kostelíkem můžete navštívit dva chráněné statné buky, pamětníky dob, kdy zde ještě rostly pralesní jedlobučiny. Skvostnou památkou je i augustiniánský klášter v  Dolním Ročově, jehož součástí je významný barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie, dílo stavitele Kiliána Ignáce Diezenhofera, kam každý srpen míří procesí poutníků.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů