Pátek, 29. března 2024

Přiteče z Bruselu půl miliardy?

Přiteče z Bruselu půl miliardy?
Peníze z fondů Evropské unie zkouší získat pardubický VaK. Nejde přitom o malou položku. Stovky milionů korun.

Pardubice - Projekt s názvem Labe - Loučná předložila na konci března na ministerstvo životního prostředí akciová společnost Vodovody a kanalizace Pardubice.

"Projekt je odsouhlasen již z minulého roku a je pro fond soudržnosti. Má zkvalitnit infrastrukturu kanalizace a vodovodů," říká náměstek primátora a zároveň předseda představenstva VaK Pardubice Michal Koláček.
"Jeho objem přesahuje půl miliardy korun." Podle Koláčka se celkový projekt skládá ze dvou desítek dílčích.
"Zkvalitní se současné napojení a vybudují nová připojení."

Postaví, na co budou peníze

Na financování velké investiční akce by se musela podílet sama vodárenská společnost.
"Vyšlo nám, že můžeme žádat asi o dvaašedesát procent částky, deset procent by mohl poskytnout Státní fond životního prostředí - pět procent jako nevratnou dotaci a pět procent jako nízkoúročenou půjčku. Zbytek by byl k tíži VaKu." Pokud by žádost o finanční prostředky Evropské unie (EU) neuspěla, budou se podle Koláčka realizovat z velkého projektu pouze vybrané akce.
"Je to projekt, který by velmi zkvalitnil vodovodní a kanalizační síť v regionu, není to jen záležitost Pardubic. Ale pokud by nedopadla dotace, tak bychom dělali jen nutné části, na které bychom měli peníze. Nyní už předáváme všechny nutné podklady, finanční analýzy, prostě vše, co je nutné do Bruselu předložit. Ale prvotně máme projekt odsouhlasený."

Boj o dotace Evropské unie

Pardubický a. s. VaK žádá Evropskou unii o peníze v situaci, kdy se reálně rýsuje možnost, že odkoupí od společnosti Aliachem biologickou čistírnu odpadních vod.
Chemička za ni chce 485 milionů korun, podle odhadů si dalších 360 až 600 milionů vyžádá její modernizace na parametry EU. Přitom právě u případného financování její rekonstrukce se akcionáři firmy VaK spoléhají na další unijní prostředky.

JAKÉ INVESTICE PLÁNUJE VAK PARDUBICE
Více než půl miliardy korun obnáší projekt Labe - Loučná. Další půlmiliardu by stál nákup čistírny, stovky milionů její úpravy.
Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů