Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rybník ve Vrchotových Janovicích možná odhalí i další tajemství

Rybník ve Vrchotových Janovicích možná odhalí i další tajemství
Starou ekologickou zátěž řeší ve Vrchotových Janovicích. Ropné látky ze dna rybníka Za Vraty mnohonásobně překročily povolené limity. Na likvidaci ekologické havárie přispěje krajský úřad.

KAREL CHLUMEC

Vrchotovy Janovice - Vypuštěnou louži připomíná už delší dobu rybník Za Vraty u zámku ve Vrchotových Janovicích. Při jeho odbahňování se přišlo na to, že jeho dno je zamořeno ropnými látkami. Rybník s minimem vody komplikuje život stromům v zámeckém parku, které mívaly kořeny ve vodě.

"V průběhu hydrologeologického průzkumu vodní soustavy, který předcházel rekonstrukci zámeckého parku se pomocí nejmodernějších metod a zařízení zjistilo, že normy ropných látek v rybníce byly překročeny až třicetinásobně,"informovala kastelánka zámku Vrchotovy Janovice Ludmila Fiedlerová s tím, že historie rybníka a možných zdrojů jeho znečištění je dlouhá a složitá, takže viníka nelze dohledat. Během druhé světové války tu měla německá armáda vojenské velitelství a opravnu tanků, později na stejném místě hospodařila Rudá armáda a nakonec ho využívala řadu let strojní a traktorová stanice. Ropné látky se po desetiletí ukládaly a na dnešní ekologické havárii se mohli podílet všichni.

"Zaslechl jsem, že by tu mohla být i munice z druhé světové války," říká starosta Vrchotových Janovic Miroslav Synek. Tento fakt potvrzuje i kastelánka zámku. "Vzhledem k historii s touto možností v projektech a při zemních pracech vždy počítáme a pracujeme s tím jako s předpokladem," říká. Jaká je skutečnost, by ale mohl prokázat až následný podrobný průzkum, který musí předcházet samotné likvidaci ropných látek. Dotaci ve výši přes 455 tisíc korun poskytne městu Votice z krajského havarijního fondu pro ochranu vod Středočeský kraj.

"Na likvidaci staré ekologické zátěže máme přislíbeny finanční prostředky od odboru životního prostředí krajského úřadu. V současné době probíhají poslední jednání," říká Ludmila Fiedlerová s tím, že MěÚ Votice znovu údaje nechá proměřit, kontaminované bahno odtěžit a předepsaným způsobem zlikvidovat. Národní Muzeum v Praze, které je vlastníkem zámku a parku zatím shání finanční prostředky na následné práce spojené s odbahněním.

"Ve špatném stavu je hráz, tu je třeba zrekonsruovat a je třeba zpevnit také břehy a ostrov,"uvádí jen některé z nich Ludmila Fiedlerová. Votická radnice mezitím požádala o uvolnění financí z havarijního fondu krajského úřadu. Zda peníze dostanou, ale zatím netuší.

"Je to složitá historie, která se dlouho vleče. Z poskytnutých peněz zaplatíme analýzu rizik a likvidaci škod," říká vedoucí odboru životního prostředí MÚ Votice Marie Budková s tím, že historicky jediná jistota je ta, že do rybníka od sedmdesátých let minulého století už žádné ropné produkty nedostaly.
Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů