Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Státní fond životního prostředí bude usilovat o část z 83 miliard korun, které stát získá privatizací Českého Telecomu. Včera o tom informoval ředitel fondu Andrej Mudray. Fond není schopen uspokojit všechny žádosti obcí o podporu na stavbu čistíren odpadních vod či obnovitelných zdrojů energie, a proto musel pozastavit jejich příjem. Pokud by se fondu podařilo peníze získat, nejspíš by je použil na stavbu a opravy čistíren odpadních vod. Česko se totiž zavázalo, že do roku 2010 budou všechny obce nad dva tisíce obyvatel čistit odpadní vody podle evropských norem.

Slovenský vládní úřad na obnovu Vysokých Tater, poničených loni v listopadu vichřicí, vyhlásil veřejnou soutěž na další rozvoj hor. Této soutěže se může zúčastnit každý, podmínkou je zpracování studie, která nabídne další možnosti rozvoje Vysokých Tater v oblasti ochrany přírody, ekonomického rozvoje, cestovního ruchu a také sportovního a turistického využití. Vítěz, jehož na začátku října letošního roku vybere jedenáctičlenná komise složená z vládních úředníků, zástupců samosprávy, Tatranského národního parku a podnikatelů v čele s primátorem Vysokých Tater, získá dva milióny slovenských korun, druhý v pořadí pak jeden milión. Ve výběrové komisi ale nejsou zastoupeni lidé z ekologických organizací, kteří postup při obnově hor kritizují. Slovenská vláda vyčíslila celkové škody po loňské vichřici na 7,8 miliardy slovenských korun. Evropská komisařska Danuta Hübnerová už uvedla, že schvalování pomoci pro Tatry je v Evropské komisi v konečné fázi a komise s největší pravděpodobností žádosti Slovenska o finanční pomoc vyhoví.

Již tradiční akce oživí od 15. dubna do 3. května Olomouc. I letos festival nabízí řadu besed, kulturních představení, programů pro školy, výstav a pobytů v přírodě. V rámci Ekologických dnů proběhne i sázení stromů na PadmaFarmě v Bělé u Jevíčka a druhově bohatého lesa na Svatém Kopečku s Hnutím Duha Olomouc.
Více informací na tel.: 585 513 225 (222) a na adrese:
www.olomoucko.cz/slunakov

Brněnec - Čistírnu odpadních vod a kanalizaci pro dva a půl tisíce obyvatel v mikroregionu postaví v Brněnci. Stavaři poprvé "kopnou" do země začátkem května. "Zatím vybíráme firmu s nejnižší nabídkou, kritéria jsme zaměřili na cenu," vysvětluje strategii starosta Jan Havlíček. Výběrové řízení na stočtyřicetimilionovou zakázku svěřili renomované firmě, do komise jmenovali své odborníky. Během dvou let postaví vodohospodáři devět čerpacích stanic a položí čtrnáct kilometrů potrubí. Přivaděč povede například areálem Vitky, kde využijí odtokový kanál od turbíny.

Vláda snížila emisní limity oxidu uhličitého o 9 %, aby tak vyhověla požadavkům Evropské unie. Nový návrh počítá s limity 97,6 mil. tun emisí ročně mezi lety 2005 – 2007, což je kompromis mezi českým návrhem 107,7 mil. tun a návrhem EU 90 mil. tun ročně. Nový plán by dnes měla formálně schválit Evropská komise. ČEZ nám řekl, že navrhované povolenky ve výši 97,6 mil. tun by měly pokrýt potřeby společnosti. Místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn řekl, že navrhovaný kompromis dovoluje české energetice a průmyslu růst podle plánu.

Dokud se neprosadí názor, že přírodní zdroje se musí využívat s ohledem na potřeby celého lidstva, platí zákon džungle, každý má, co si urve.
Nikdo se nepokouší o udržitelný rozvoj (snad kromě ekologů). Bohatí si mohou koupit stále větší kus přírodních zdrojů zeměkoule. Chudí, zejména ti, co jsou sužováni populační explozí, by museli změnit své chování (nejlépe toho lze dosáhnout zvýšením životní úrovně, což je zatím těžko uskutečnitelné).
Před půl stoletím, na otázku, zda Indie dosáhne po obdržení nezávislosti takové životní úrovně jako Anglie, odpověděl M. Gandhi: „Anglie potřebovala polovinu přírodních zdrojů planety, aby dosáhla své prosperity - kolik planet bude potřebovat země jako Indie?
Největším spotřebitelem zdrojů je občan Severní Ameriky. Spotřebuje denně zdroje rovné jeho váze. Tolik zdrojů spotřebuje 34 Bangladéšanů. USA by mohly mít obyvatelstvo 7 miliard Bangladéšanů. Ze zdrojů, které spotřebuje Bangladéš, by vyžilo jen 7 miliónů Američanů.
Nyní si ale položme dvě otázky:
1. Kdo je tady přelidněný?
2. Kdo chce žít jako Bangladéšané?

Vrchotovy Janovice - Až třicetinásobné překročení norem platných pro obsah ropných látek ve vodě ukázal hydrogeologický průzkum dna rybníka Za Vraty ve Vrchotových Janovicích. Ten bylo třeba provést před rekonstrukcí zámeckého parku. Dva roky už rybník připomíná vyschlou louži. " Za války tu sídlilo německé vojenské velitelství s opravnou tanků, po válce v zámku hospodařila Rudá armáda a potom tu byla strojní a traktorová stanice," informovala kastelánka zámku v Janovicích Ludmila Fiedlerová o možných původcích ekologické zátěže s tím, že viníka dohledat nelze. " Je možné, že se tu nachází i válečná munice," prozradil starosta Vrchotových Janovic Miroslav Synek. Analýzu, která zjistí míru znečištění, a rozsah nutných prací ve výši 455 tisíc korun zaplatí votické radnici Středočeský kraj z havarijního fondu pro ochranu jakosti vod. " Bude třeba také zrekonstruovat hráz rybníka a zpevnit břehy i ostrov," doplnila Fiedlerová.

ROKYCANY - Zhruba tisíc stromků chtějí během dubna vysázet ve spolupráci s veřejností rokycanští ochránci přírody. Brigády proběhnou o sobotách 16. a 23. dubna.
"Budeme sázet převážně borovičky a smrčky, ale i keře, jako jsou třeba trnky a hlohy. V každém případě se jedná o dřeviny, které mohou skýtat zvířatům úkryt a zároveň slouží i jako zdroj potravy. Samozřejmě nám jde i o zkrášlení krajiny," řekl Právu předseda rokycanské organizace Pavel Moulis, podle něhož se nové stromky objeví především v obci Litohlavy a v jejím okolí.
Jarnímu sázení předcházel úklid a čištění míst vhodných k ozeleňování, včetně odvozu padlých stromů. "Chceme si tímto způsobem připomenout i Den Země, který se slaví 22. dubna," podotkl Moulis.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů