Středa, 24. dubna 2024

Aktivity moravských naftařů v zahraničí

Aktivity moravských naftařů v zahraničí

V roce 2003 Moravské naftové doly pokračovaly ve svých významných aktivitách v Pákistánu a v oblasti Severního moře a nově se staly 30% vlastníkem na průzkumných licencích v Rumunsku.



Pákistán – projekt Sawan

Klikni pro zvětšení

Akciová společnost Moravské naftové doly je od roku 1997 účastníkem a zároveň 7,89% držitelem podílu na průzkumné licenci Petroleum Concession Agreement for the South-West Miano Block (SW-Miano). V roce 2001 byla pákistánskou vládou vydána těžební licence na otvírku ložiska a v říjnu roku 2003 bylo ložisko uvedeno do pravidelné těžby.

Těžitelné zásoby ložiska Sawan jsou stanoveny po poslední aktualizaci, která proběhla v roce 2003, na 48,71miliard m3 zemního plynu. Ložisko zajišťuje denní těžbu zemního plynu ve výši až 9,6 miliónů m3, z čehož podíl Moravských naftových dolů činí 760 tisíc m3. Společnost očekává v roce 2004 těžbu ve výši cca 266 miliónů m3 zemního plynu.

Smlouvy na prodej plynu jsou uzavřeny s pákistánskými firmami Sui Southern Gas Company Limited a Sui Northern Gas Company Limited. Výhodná poloha ložiska Sawan na rozhraní obou společností a technologické propojení těžebních středisek umožňuje dodávat zemní plyn do oběma firmám.

Moravské naftové doly realizují svou podnikatelskou činnost v Pákistánu prostřednictvím dceřiné společnosti MND EXPLORATION AND PRODUCTION (MND E&P), která je registrována ve Velké Británii a má svou pobočku v Islamabádu.

Od svého vstupu do sdružení firem, provádějících výzkum v bloku South West Miano v Pákistánu, investovaly Moravské naftové doly více jak 24 milióny USD a nyní společnost začíná získávat výnosy z vložených investic.


Partneři sdružení:

OMV Pakistan (operátor)

19,74 %

Pakistan Petroleum Limited (PPL)

26,18 %

Eni AEP Limited

23,68 %

Government Holdings Private Limited

22,50 %

MND E&P

7,89 %





 

Rumunsko

V roce 2004 se Moravské naftové doly staly 30% vlastníkem podílu na průzkumných licencích Brates a Valeni de Munte v Rumunsku. Do konce roku 2004  plánují společně s partnery odvrtat 1. průzkumný vrt, který bude ověřovat strukturu vytipovanou na základě interpretace 2D seizmického měření.


Partneři sdružení:

Tullow Romania Limited (operátor)

42,06 %

Moravské naftové doly, a. s.

30,00 %

Oranje-Nassau Resources B.V.

12,94 %

Europa Oil and Gas Limited

15,00 %







Velká Británie - Severní moře

Od konce roku 1999 společnost Moravské naftové doly vlastní 6% podíl v průzkumné licenci v bloku 49/7a v britském sektoru Severního moře. V roce 2002 společnost RWE Dea UK převzala společnost Highland Energy Holdings a stala se novým operátorem bloku. V prosinci 2002 byla podepsána nová smlouva o sdružení. Společnost RWE Dea UK provedla vyhodnocení seizmických měření a nové zhodnocení údajů. Na bloku B byla vymezena perspektivní plynová struktura a na přelomu roků 2003 a 2004 byl vyhlouben průzkumný vrt Aviemore.


Partneři sdružení:

RWE Dea UK Exploration Limited (operátor)

71 %

Bow Valley Petroleum (UK) Limited

20 %

Moravské naftové doly, a. s.

6 %

First Oil Expro Limited

3 %

 

 

ZDROJ: MND Hodonín

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů