Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo životního prostředí zve k oslavám svátku planety Země

Ministerstvo životního prostředí zve k oslavám svátku planety Země

22. duben jako Den Země si letos lidé na celém světě připomínají již po pětatřicáté. Probíhají nejrůznější happeningy, akce pro děti, výstavy či brigády v přírodě.

 

Tradici oslav zahájili v roce 1970 američtí studenti a od roku 1990 na ní navázala i Česká republika. V týdnu okolo tohoto data se po celé zemi konají nejrůznější akce, jejichž společným cílem je upozornit na problémy životního prostředí a ukázat či naznačit možnosti jejich řešení. Na organizování těchto akcí se podílejí nejenom nevládní organizace, ale i státní správa, samospráva,  školy a řada dalších.

 

Do oslav Dne Země 2005 se zapojuje rovněž Ministerstvo životního prostředí: 


18. 4. proběhne v rámci Ekologických dnů Olomouc 2005 (EDO 2005) premiéra filmu režiséra Ivana Stříteského Řeka pro život. Promítání a následně i besedy s veřejností – „Ministerského potlachu“ – se spolu se svými předchůdci v úřadě zúčastní i ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Kompletní program EDO 2005 na http://www.olomoucko.cz/slunakov/edo_2005.php.

 

20. 4. se uskuteční na MŽP beseda se studenty pražských středních škol na téma ekologický provoz ve školách, na úřadech a na MŽP.  Beseda je součástí soutěže občanského sdružení Arnika „Odpad je surovina“, která probíhá v několika kolech zaměřených na  odpady, recyklace, kompostování, ekologicky šetrné výrobky a zelené nakupování.

Informace o soutěži na http://papir.arnika.org/soutez-praha.shtml

 

21. 4. ve 13.00 hod proběhne ve 4. patře budovy MŽP za účasti starosty MČ Prahy 13 vernisáž výstavy Město, kam chodí slunce spát. Výstava prezentuje zajímavé aktivity odboru životního prostředí Úřadu městské části Praha 13.

 

22. 4. připravuje ÚMČ Prahy 9 ve spolupráci s ÚMČ Prahy 8, MŽP a Českou inspekcí životního prostředí Den Země v Abatonu (Na Košince 8, Praha 8).

Na programu jsou soutěže pro děti, promítání ekologických filmů pro školy, výstavy, informační centrum, koncerty atd.

Podrobný program Dne Země v Abatonu na http://www.kristalka.cz/denzeme.

 

23. 4. pořádá Ekologické centrum hl. města Prahy Toulcův dvůr Den Země na Toulcově dvoře. Na programu jsou tvořivé dílny, jarmark ekologických organizací, divadlo, hudba atd. MŽP zde bude prezentovat svůj příspěvek k tzv. zelenému úřadování a dále výstavku vítězných prací z dětské výtvarné soutěže na téma Co nám voda dává a bere.

Podrobný program na http://www.toulcuvdvur.cz.

 

23. 4. se uskuteční rovněž zábavně naučná akce Den Země na Praze 12 , kterou pořádá ÚMČ Prahy 12 ve spolupráci s nevládními organizacemi na letišti Točná. MŽP zde představí svoji výstavku na téma zelené úřadování a ekologicky šetrné výrobky. Na programu jsou hry, soutěže pro děti, informace o životním prostředí pro veřejnost. Akci moderuje Martin Dejdar.

Další informace na http://www.praha12.cz/zivotni-prostredi/.

 

23. 4. se koná také tradiční Den Země v Mikulově, jehož by se měl zúčastnit rovněž ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Vše začíná na mikulovském náměstí v 10:00 a na programu jsou ekotrh, koncert, výstava fotografií a další kulturní akce, výtvarná a sběrová soutěž, dílny pro děti, přírodovědná stezka, jízda na koníkovi, lanovka...

Podrobný program najdete na adrese http://cev.palava.cz.

 

25.4. proběhne Den Země v Modřanském biografu aneb Ozvěny Ekofilmu 2004. Celodenní promítání filmů s tematikou ochrany životního prostředí, kulturního a přírodního dědictví. Pro školy a veřejnost pořádá MŽP ve spolupráci s ÚMČ Praha 12 a Modřanským biografem. Od 18 hod proběhne i beseda s občany a na závěr v 19:00 bude promítnut vítězný snímek z festivalu Ekofilm 2004 „V kruhu znovuzrození“ od režiséra Viliama Poltikoviče.

Program promítání najdete na http://www.env.cz/AIS/web.nsf/pages/kalendar 

nebo v příloze této tiskové zprávy.

 

Další akce, které se v ČR konají ke  Dni Země 2005, najdete například na stránkách http://www.ekolist.cz/kalendar.stm nebo http://kalendar.ecn.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů