Sobota, 20. dubna 2024

Ambrozek by měl co dělat

Ambrozek by měl co dělat
Pokud v křesle ministra zemědělství skutečně Jaroslava Palase vystřídá Libor Ambrozek, nečeká ho poklidné spravování bezproblémového resortu.
Akutní je především vypořádat se s výkupem obilí, který stát zatím nezvládá. Ambrozek by takříkajíc spadl do problému, jenž už přerůstá v krizi na trhu s obilím, který je přitom pro rolníky klíčový.
Důležité je také to, že by sociálního demokrata Palase vystřídal lidovecký ministr. Právě KDU-ČSL totiž s ČSSD vede významný spor v lesním hospodářství. Palasova snaha o změny hospodaření státní firmy Lesy ČR narazila na tvrdou kritiku lidovců, kteří se tím postavili za soukromé lesnické firmy. V lesnictví zavládl chaos.
"Doufám, že nový ministr bude schopen pracovat systémově a vyslechne všechny strany sporu," říká zatím opatrně ředitel asociace lesnických firem Jiří Kořínek.
Neskončil také spor o akcie největších mlékáren Madeta. O ty se soudí zemědělci, jimž je přiřkl ještě Palasův předchůdce Jan Fencl, s Podpůrným a garančním rolnickým fondem. Svým stanoviskem ke sporu si nový ministr může rolníky získat, nebo odradit.
Ještě obtížnější bude rozhodování o osudu pohledávek potravinářských firem. Ty chce Palas převést z České konsolidační agentury nestandardně na Podpůrný fond. Převod pohledávek se týká i nejvýznamnější olejářské firmy Setuza, v níž také o akciový podíl usilují zemědělci.
Naopak pokračovat v dosavadní politice svého předchůdce by Ambrozek mohl v podpoře zavádění biopaliv. Tu prosazuje jak Palas, tak především šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Ten se staví hlavně za zavedení výroby biolihu z obilí.
Fakt, že Ambrozek zastával post ministra životního prostředí, by mohlo rovněž hrát roli ve větším důrazu na rozvoj ekologického zemědělství. A agrární program KDU-ČSL sleduje také zvýšení podpor pro nezemědělské podnikání na venkově. To by část podnikatelů v obcích jistě uvítala, samotní zemědělci však zatím nebyli k takovým snahám příliš vstřícní.
Před novým šéfem resortu však bude i strategické rozhodování.
"Uvidíme, jaké priority nový ministr ohlásí - to s týká i případného většího důrazu na ekologii. Každopádně však budeme stát o co nejrychlejší setkání. Právě v tomto pololetí se totiž už vytváří základní rámec pro agrární politiku Evropské unie na rozpočtové období let 2007 až 2013," připomíná šéf vlivného Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Rolníci tedy budou na ministra tlačit, aby jim vyjednal na úkor daňových poplatníků podpory co největší.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů