Středa, 24. dubna 2024

Nejen krajnice připomínají smetiště

Nejen krajnice připomínají smetiště

Chebsko - Peníze a čas si žádá likvidace smetí, které odstraňují pracovníci technických služeb z okolí vozovek na Chebsku. Ochránci přírody varují před možnými riziky odhazování smetí do přírody. Odpad může kontaminovat vodu a půdu.
Baterie, dosloužilou elektroniku a další smetí nacházejí v těchto dnech při jarním úklidu pracovníci technických služeb na Chebsku.
"Před čtrnácti dny jsme tu měli sběr velkoobjemového nebezpečného odpadu, přesto se další na sběrném místě objevuje," řekl ředitel mariánskolázeňských technických služeb Miloš Černý.
"Lidé si asi neuvědomili, dokdy ho tam mohli vyvážet. Problém je, že v Mariánských Lázních chybí sběrný dvůr, a tak se někteří zbavují starých věcí, kde mohou," podotkl Černý.
Přitom podle chebského ekologa Franka Boldta může některé smetí způsobit nejen estetické problémy.
"Na první pohled se samozřejmě pozastavím nad tím, že nepořádek u krajnic leží. Horší je, že například z elektroniky nebo baterií mohou unikat látky, které prosáknou do vody, a tím také do půdy," vysvětlil.
Naopak ve Františkových Lázních už sběrný dvůr funguje čtvrtým rokem. Podle ředitele tamních technických služeb Ludvíka Zelenáka pomáhá zajišťovat snížení množství odpadu v ulicích.
Jarním úklidem se zabývá nejen správa ve městech, ale i v obcích na Chebsku. Podle mnichovského starosty Jiřího Křenčila se mnozí snaží na likvidaci odpadu ušetřit.
"Do obecního kontejneru vyvážejí pytle odpadu i lidé odjinud, jenže peníze na jeho vyvezení samozřejmě plynou z rozpočtu obce," řekl.

Zdroj: Chebský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů