Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vzhledem ke stále rostoucím cenám energií připravila Evropská komise výčet priorit, které mají pomoci EU dosáhnout energetických a tím i finančních úspor. Cílem je uspořit ekvivalent 70 milionů tun ropy za rok během příštích pěti let, tedy do roku 2010. Ve finančním vyjádření to představuje úspory cca 15 miliard EUR ročně, přínosem bude i snížení emisí CO2. Další prioritou je zachovat trend růstu zdrojů obnovitelných energií 20 % ročně. V oblasti zahraniční spolupráce je důležité rozvíjet spolupráci s Ruskem v energetickém sektoru. Výzkum a vývoj je třeba zaměřit kromě jiného na vodíkový pohon, obnovitelné zdroje energií, zachycování a skladování CO2. Důležitý je i sektor jaderné energetiky.

Evropská komise zveřejnila registr 26 schválených geneticky modifikovaných produktů, které byly legálně uvedeny na trh před tím, než vstoupila v platnost nová legislativa - Nařízení č. 1829/2003 a o jejichž registraci jako "existing products" bylo požádáno před 18.10.2004. Tyto produkty mohou být bez další registrace používány na trhu EU po určenou dobu (3-9 let) a poté musí být jejich registrace obnovena. Nové produkty musí projít přísným testovacím řízením, před registrací podle nových pravidel nesmí být uvedeny na trh EU.

Rychnov u Nových Hradů - Jihočeské lesy, a.s., spočítaly škodu po návštěvě zloděje ve výši 14 716 korun. Kdosi neznámý totiž navštívil lesníky v jejich revíru a odnesl si domů 1820 sazenic stromů. Jednalo se o sazenice smrku ztepilého, dubu lesního, jedle bělokoré a douglasky tistolisté ve stáří čtyř let," uvedla včera okresní policejní mluvčí Alena Toningerová. Kdo to byl, kam s lupem zmizel a zda se sazenicemi bude případně obchodovat, šetří trhosvineští policisté.

Včelná - Výhled likvidace odpadů připravuje obec ve spolupráci s odbornými společnostmi. Ten se týká i oblasti biologicky rozložitelného odpadu. "V tomto směru se rýsuje možnost užití pozemku nad mateřskou školou jako sběrného místa, kde by případně mohly být umístěny stálé kontejnery," naznačil starosta Pavel Rožboud.
Tento pozemek ovšem nepatří obci, ale Lesům ČR. Včelná proto připravuje podklady pro žádost o jeho bezúplatný převod do svého vlastnictví.

Litvínov - Litvínovská radnice není spokojena se stavem stanovišť velkokapacitních kontejnerů na ukládání odpadu. Uvažuje proto o postupném vybudování tří uzavřených sběrných dvorů s obsluhou, které budou přístupné 12 hodin denně. První dvůr bude sloužit pro obyvatele městských částí Hamr a Janov, fungovat by měl začít v říjnu, řekl litvínovský starosta Karel Zdražil.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů