Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vstupné do lesa? Lidé by ho platili!

Vstupné do lesa? Lidé by ho platili!

To je zpráva: Pražané by klidně platili za vstup do příměstských lesoparků! Podle studie Ústavu pro ekopolitiku by návštěvníci za procházku v oboře Hvězda nebo v Kunratickém lese byli ochotní dát 10 až 20 korun.

Když se to vynásobí počtem návštěvníků, mohly by dva pražské lesoparky získat až přes 25 miliónů korun ročně! Není ale jasné, jak by se "lesní mýtné" vybíralo.

Kunratickým lesem projde za rok 700 tisíc návštěvníků, oborou Hvězda 600 tisíc. Desetikoruna nebo dvacka by daly za rok dohromady od 13 do 26 miliónů korun. "Opravily by se za ně třeba cesty," říká Josef Novák z Ústavu pro ekopolitiku.

Návštěvnost dvou lesoparků se monitorovala přes rok. Pražský magistrát, který výzkum zaštiťoval, ale se zavedením poplatků nepočítá. "Neumožňuje to lesní zákon," vysvětluje Dan Frantík z odboru městské zeleně.

"Je to ale jediný způsob, jak se dozvědět, jak si lidé lesů cení. Prostě se při výzkumu zeptáme, kolik by byli lidé ochotní za svůj pobyt v lese zaplatit," obhajuje záměr průzkumu.

K čemu tedy podobná studie vlastně je? "Potvrdilo se nám, že návštěvnost lesoparků je vyšší než návštěvnost parků. Budeme tedy usilovat o to, aby se na lesní porosty v Praze dávalo více peněz," dodává Frantík.

Pavla Popelová
Zdroj: Blesk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů