Pátek, 29. března 2024

České firmy mají šanci na emisích vydělat

České firmy mají šanci na emisích vydělat
První české firmy už začaly obchodovat se svými emisními povolenkami, i když jim je zatím úřady nepřidělily. Podniky se však dohodly se zájemci o jejich povolenky, že jim je předají až v prosinci. Do měsíce by pak měly na konto českých firem putovat peníze.
"Podniky si chtějí vyzkoušet, jak systém obchodování s povolenkami funguje. Cena je teď navíc velmi dobrá," říká Martin Cmíral z poradenské firmy Vertis Environmental Finance, která v několika transakcích působila jako obchodní agent.
České společnosti, které jako první prodaly část svých povolenek, ovšem zatím zůstávají v anonymitě. To by se mělo změnit v okamžiku, kdy jim úřady oficiálně přidělí balík povolenek.
"Zatím prodaly desítky tisíc povolenek, jedna firma už experimentovala i s nákupem," dodává Cmíral. Desítky tisíc povolenek znamenají příjem stovek tisíc eur. Včera po poledni se totiž cena jedné povolenky, tedy jedné tuny oxidu uhličitého, pohybovala na evropských burzách okolo 17,5 eura.

Emise za stovky miliónů
České firmy by na prodeji skleníkových povolenek mohly teoreticky vydělat stovky miliónů korun. Evropská komise totiž Česku povolila, že vybrané firmy mohou letos vypustit 97,6 miliónu tun oxidu uhličitého. Loňské emise těchto podniků přitom činily necelých devadesát miliónů tun. Cmíral odhaduje, že na prodej zbude čtyři až pět miliónů tun.
"V průměru musí české firmy vydělat, i když to nebude nějaký monumentální výnos," tvrdí Cmíral. Připouští ovšem, že vydělat nemusí všichni. "Samozřejmě budou vítězové i poražení," dodává.
Vladimír Novotný ze společnosti Unipetrol uvedl, že jeho podniku zatím hrozí zařazení do skupiny "poražení". Než Brusel před týdnem seškrtal český emisní plán o deset miliónů tun, měl Unipetrol dostat tolik povolenek, že by to plně pokrylo skutečné emise skleníkových plynů a ještě by podniku zůstal drobný přebytek. To se však po rozhodnutí Evropské komise může výrazně změnit.
"Jednáme s ministerstvy průmyslu a životního prostředí o konkrétním počtu povolenek pro naši společnost," říká Novotný.
Jestli na emisním obchodu vydělá ČEZ, největší producent skleníkových plynů v zemi, zatím vedení firmy nedokáže odhadnout. "Zatím nevíme, kolik povolenek nám připadne, ale pohybujeme se plus minus na našich potřebách," uvádí mluvčí Ladislav Kříž.

Ubude skleníkových plynů?
Hlavním smyslem evropského obchodu s emisemi skleníkových plynů je snížit emise oxidu uhličitého. Stane se to i v Česku?
"Myslím, že ano, otázkou ovšem je v jakém časovém horizontu," soudí Tomáš Chmelík, vedoucí oddělení klimatických změn Ministerstva životního prostředí. Dodal, že v Česku je například stále velký prostor pro snižování energetické náročnosti průmyslu. České podniky může podle Chmelíka motivovat současná výhodná cena za emisní povolenky. Pokud je snížení emisí vyjde levněji, budou moci povolenky prodat.
Vladimír Novotný z Unipetrolu uvedl, že jeho podnik investoval do ekologie za posledních šest let bezmála šest miliard korun. "Náš potenciál snižování emisí je již značně vyčerpán," říká Novotný.
Že by české podniky omezovaly skleníkové plyny, příliš nevěří Klára Sutlovičová z Centra pro energetiku a dopravu: "Neřekla bych, že obchodování povede ke snižování emisí. České firmy budou povolenky spíše prodávat."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů