Pátek, 29. března 2024

V přírodě je nejlépe

V přírodě je nejlépe
Turistika nebo jen procházky přírodou patří k nejlepším relaxacím. Ostravané či hosté Ostravska nemusí jezdit daleko. Je to vlastně paradox - město, které vzkvétalo v minulém a předminulém století především díky těžkému průmyslu, má přímo na svém území řadu rezervací a chráněných míst, kde najde člověk půvabná zákoutí, nerušený klid a mnoho překvapivě vzácných druhů fauny a flóry. Dnes mnohými těmito místy vedou také značené naučné stezky a cyklotrasy. Dojet k nim se dá i městskou dopravou, a tak je relaxace v přírodě doslova na dosah.
V Ostravě se zachovaly lokality, které jsou pro svou mimořádnou hodnotu chráněny podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Do jihozápadní části města se vkliňuje Chráněná krajinná oblast (CHKO) Poodří. Byla vyhlášená v roce 1991, má rozlohu 81,5 km2. Do města zasahuje severní částí. Je to malebná parková krajina zeleně, tůní, rybníků a řeky. Meandry Odry skýtají útočiště řadě vzácných druhů živočichů a rostlin. Mokřady této CHKO jsou zařazeny do seznamu mokřadních území mezinárodního významu a do seznamu významných ptačích území v Evropě - je tu na 300 druhů ptáků.
Další rezervace leží v nivě Opavy. Na území města je vyhlášeno pět přírodních památek (ve třech případech se jedná o bludné balvany přemístěné až ze Skandinávie) a tři přechodně chráněné plochy - patří k nim například tříhektarový Studenec v městském obvodu Plesná s chráněnými druhy vstavačů.
Národní přírodní památka Lan-dek je nejstarším maloplošným, zvláště chráněným územím v Ostravě. Chráněny jsou přirozené výchozy uhelných slojí a část okolního porostu. Dnes představuje Landek 85,5 ha unikátního geologického území s uhlonosný-mi sedimenty 320 milionů let starými.
Na území města jsou však i další vzácná zákoutí, která stojí za návštěvu či objevování.

www.tourisms.cz
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů