Úterý, 23. dubna 2024

Budoucnost je prý v biomase

Budoucnost je prý v biomase
Liberecký kraj - V biomase jako obnovitelném zdroji energie vidí Liberecký kraj budoucnost svého zemědělství. S poklesem stavu dobytka a dalších hospodářských zvířat, totiž v kraji zůstává stále více zelené hmoty, pro kterou není další využití.
"Zarostlá pole jsou pak zdrojem plevelů a alergenů," řekl včera náměstek libereckého hejtmana pro zemědělství a životní prostředí Radim Zika.

"Zemědělci a zemědělské subjekty hospodaří na zhruba 70 procentech půdy a ročně vyprodukují přebytek zhruba 270 000 tun zelené hmoty. Další tuny zelené hmoty jsou na zbylých neobhospodařovaných pozemcích, které většinou patří pozemkovému fondu či soukromým vlastníkům,"
řekl Zika. Kraj chce podle něho zpracovat projekt, který by ukázal, jak právě tyto zemědělské přebytky využít ať už jako zdroj energie, nebo třeba k výrobě izolačních materiálů.
Podle Jaroslava Váni z Výzkumného ústavu rostlinné výroby je jednou z možností využití zelené hmoty, která už v zemědělství vzniká, další alternativou je pěstování energetických plodin třeba šťovíku.
"Například 18 tun šťovíku má energetický potenciál jako 23 tun hnědého uhlí," řekl včera Váňa. Dva hektary této plodiny stačí podle něho k vytápění pěti běžných rodinných domů přes celou zimu.
Liberecký kraj patří svou rozlohou 312 000 hektarů k nejmenším v České republice. Téměř 140 000 hektarů pokrývají lesy a zhruba stejnou výměru představuje orná půda. Na více než 43 procentech pozemků jsou ale trvalé travní porosty.
"Pěstování energetických a technických plodin je dobrou náhradou za stále méně výhodné obilí, zemědělci však potřebují mít garanci odbytu a také jasný ekonomický přínos, a to jim zatím chybí," řekl včera předseda Agrární rady Libereckého kraje Vítězslav Kverka.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů