Sobota, 20. dubna 2024

Kraj řeší, jak zpracovat biomasu

Kraj řeší, jak zpracovat biomasu
Harrachov - Kraj musí najít využití pro biomasu, jinak se z neškodné zelené hmoty stane nebezpečí.
Problém, co s biomasou, řešili včera v Harrachově zemědělci, ekologové a úředníci z Libereckého kraje. Ten chce ještě letos připravit studii o zpracování biomasy: o technologii, podpoře zpracovatelů a využití. Zelenou hmotu lze přeměnit například na tepelnou nebo elektrickou energii.
Na území kraje vzniká přebytek více než 300 tisíc tun biomasy ročně. "Mnoho pozemků je majetkově nevypořádaných nebo vlastnicky nevyjasněných, vlastníci často nepocházejí z kraje. Nemají proto k pozemkům vztah a nestarají se o ně," konstatoval Radim Zika, krajský radní pro zemědělství a životní prostředí.
Potíže s obhospodařováním zatravněných ploch působí i to, že v kraji poklesl v devadesátých letech počet chovaných zvířat, především krav, až o 60 procent. Využití zemědělské půdy v kraji je podprůměrné.
Nevyužitá biomasa se může zákonitými biologickými procesy časem stát tunami hnilob, plísní a alergenů. "A tedy hrozbou pro zdraví obyvatel," varoval Zika.
Podporovat zpracování biomasy se snaží ministerstva zemědělství i životního prostředí. "Lidé už o možnosti dotací vědí a ročně dáváme na podporu obnovitelných zdrojů energií asi šest set milionů korun," uvedl Miroslav Hájek z ministerstva životního prostředí.
Součástí problému s biomasou jsou však i bioodpady domácností. "Zkušenosti se zpracováním biomasy jsou trpké," zhodnotil Zbyněk Báča, vedoucí odpadového hospodářství Technických služeb Turnov. Biologické odpady zkoušely zpracovávat už v roce 1999, do současnosti je ale řešení, co s biomasou, legislativně stále na občanovi.
Ten má na vybranou buď kompostování, nebo zbavení se zelené hmoty vhozením do popelnice. Podle odpadových hospodářů je to ale špatně, protože bioodpad pak skončí ve spalovně nebo na skládce, kde se stává zdroje plynů poškozujících ozónovou vrstvu.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů