Čtvrtek, 25. dubna 2024

Novým šéfem Lesů ČR je Vladimíra Blahuta

Novým šéfem Lesů ČR je Vladimíra Blahuta

Ministr zemědělství Jaroslav Palas dnes jmenoval novým generálním ředitelem státního podniku Lesy ČR Vladimíra Blahutu. Novinářům to sdělilo ministerstvo zemědělství. Blahuta zastává funkci výrobního ředitele firmy a vede ji po odvolání předchozího šéfa Kamila Vyslyšela.


Nový ředitel Lesů ČR podle MZe uspěl ve výběrovém řízení, které zajišťovala personálně-poradenská agentura. Jeho jmenování ministr projednal s předsedou dozorčí rady Lesů ČR Petrem Zgarbou. Ten má podle posledních informací Palase nahradit ve vznikající vládě pod vedením Jiřího Paroubka (ČSSD). "Trošku mě to překvapilo, ale bude to záležitostí nového ministra " uvedl ke jmenování šéfa Lesů ČR pravděpodobný nový premiér Paroubek.


Podle prezidenta České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Josefa Horáka nejde o zásadní změnu, kterou Palas deklaroval po odvolání Vyslyšela. Celou věc nechtěl více komentovat. "Svým způsobem nám vyhovuje," reagoval předseda Odborového svazu dřevo-lesy-voda Rudolf Kyncl. Odboráři organizovali v lednu před ministerstvem zemědělství protest proti způsobu, jakým LČR pod Vyslyšelem měnily svou obchodní politiku.


"Lesy ČR se domnívají, že tímto jmenováním se nepřeruší reformní cesta nastoupená od roku 2004," řekl mluvčí podniku Lubomír Šálek. Mělo by tak podle něj pokračovat nastolování nových obchodních vztahů a výběr dodavatelů prací v tendrech. Generální ředitel při tom bude nadále usilovat o uklidnění situace a otevřenost ke všem partnerům, dodal.


Do výběrového řízení, které MZe zveřejnilo koncem března na internetu, se přihlásilo sedm zájemců. Podle informací tisku měl ministr Palas v pondělí dostat seznam čtyř kandidátů. Mezi nimi byl údajně vedle Blahuty bývalý náměstek MZe Pavel Rybníček, předseda dozorčí rady podniku Zgarba a bývalý ředitel Vojenských lesů Radek Placanda.


Po uchazečích ministerstvo požadovalo prověrku Národního bezpečnostního úřadu pro stupeň tajné, popřípadě doklad o zahájení řízení k prověrce. Kandidát měl mít nejméně desetiletou praxi ve významné řídící funkci.
Posledního generálního ředitele Vyslyšela odvolal Palas 19. ledna s cílem zklidnit rozbouřenou situaci v lesním hospodářství. LČR pod Vyslyšelovým vedením učinily několik rozhodnutí, která vyvolala odpor lesnických firem. Podnikatelům se nelíbil hlavně způsob, jakým se státní podnik rozhodl měnit smlouvy na práce v lesích. LČR změny zdůvodňují snahou dostat se více k ziskům z obchodu se dřevem.


LČR loni podle předběžných výsledků zvýšily hrubý zisk před použitím rezerv o 129 procent na 655 milionů korun. Výnosy stouply o tři procenta na 6,08 miliardy Kč. Lesy ČR zaměstnávají téměř 3400 lidí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů