Pátek, 19. dubna 2024

Planá chce prodat své lesy v Německu

Planá chce prodat své lesy v Německu

Tachovsko - Planá na Tachovsku chce prodat Bavorsku svých 17 hektarů lesů a dalších pozemků, které má v Německu těsně za hraniční linií u přechodu Broumov-Mähring. Odhadní cena je 12 až 13 milionů korun, a radnice je na ni ochotna přistoupit. "Společně s městem Cheb, které má v Německu 640 hektarů, jednají naši právníci s bavorskou vládou, která je má zájem odkoupit," řekl starosta Plané Karel Vrzala. Podle něj by nemělo po vstupu do EU prodejům porostů nic bránit.

"Z lesů jsme nikdy nic neměli, ani z německého konta Město Planá, kde je nyní asi milion korun za dílčí prodeje našeho majetku (restaurace se stodolou a pozemkem), ale my k němu nemáme přístup," dodal. Němci podle Vrzaly tvrdí, že veškeré inkasované peníze z plánských lesů vracejí zpět do jejich obnovy. Konto Město Planá zřídilo v roce 2002 bavorské ministerstvo vnitra.

Radnice dlouhá léta usilovala o prodej lesů, zemědělské půdy a restaurace v jednom "balíku".

"Nemohli jsme to ale provést a pouze jsme dostávali na vědomí kroky německého ministerstva," uvedl Vrzala. Před pěti lety navrhovali Němci vytvoření česko-německé nadace, která by disponovala penězi z prodejů. Nadace s polovičním podílem české strany měla hradit obnovu památek v českých městech. Jejich zastupitelstva to ale neschválila.

Chebská radnice je nespokojená s rychlostí majetkoprávního vypořádání a připravuje další žádost o jeho urychlení.

"Čekali jsme, že vstup do EU celý proces výrazně zrychlí," uvedla mluvčí radnice Martina Kuželová. Cheb chce mít na hospodaření v lesích vliv, ale zatím se definitivně nerozhodl, zda lesy prodá.

Planá v současné době vlastní 1200 hektarů lesů, které plynule navazují na zmíněný lesní fond v Německu.

"Inkasujeme z nich zhruba milion korun do městské kasy," uvedl starosta, podle něhož je suma aktuálně stlačována nižší cenou dřeva.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů