Čtvrtek, 18. dubna 2024

Žena se udusila v bytě při požáru odpadků

Žena se udusila v bytě při požáru odpadků
ZLÍN - V bytě až po strop plném odpadků skončil život jednaosmdesátileté ženy ze Zlína. V noci ze středy na čtvrtek se tak při požáru jejího bytu naplnily nejhorší obavy sousedů, kteří opakovaně poukazovali na to, že stará paní ve svém bytě shromažďuje nadměrné množství odpadu. Ten se osudnou noc vznítil od svíčky a žena se v dýmu udusila.

"V bytě jsme narazili na obrovské množství papírů, odpadu a oblečení. Majitelka je měla naskládané v celé garsonce do výšky dvou metrů a na balkonu do výše oken. V bytě byly jen úzké chodbičky, které se navíc při požáru zavalily," popsal mluvčí zlínských hasičů Mitáček. Doplnil, že hasiči museli postupně všechny věci vynášet na chodbu a vyhazovat oknem z domu, aby se dostali k jednotlivým ohniskům požáru. Ten se jim podařilo zlikvidovat asi za dvě hodiny.

Sousedé na nebezpečí vzniku požáru v bytě plném papírů a odpadků mnohokrát upozorňovali. "Tato stará paní si do svého bytu každý den přivážela nové věci, které už neměla kam dávat. Postupně je začala skladovat i ve sklepě a na chodby. S ostatními sousedy jsme uspořádali brigádu a věci vyházeli. Do svého bytu nás však nepustila. Harampádí brala jako svůj majetek a křičela, že ji chceme okrást," popsala situaci obyvatelka domu na Družstevní ulici Jindra Kroupová. Podle jejích slov si stará žena v rámci úspory financí nechala odpojit elektřinu i vodu, proto svítila svíčkou. Tuto informaci potvrdil i mluvčí hasičů Mitáček.

Předseda samosprávy domu Karel Fojtík tvrdí, že problém se sousedkou řešili několik let. "Obrátili jsme se na policii, hygienu i na právníka. Nikdo nám nebyl schopen pomoci. Žena měla byt v osobním vlastnictví, proto měla právo nás nepustit přes práh," vysvětlil Fojtík.

Mluvčí zlínské policie Lucie Javoříková stížnosti obyvatel domu potvrdila. "Naše hlídky na toto místo několikrát vyjely. Chování tamní obyvatelky však nemohlo být označeno jako přestupek," uvedla Javoříková.

Ironií osudu je podle Fojtíka skutečnost, že se na nedávné schůzi nového domovního výboru obyvatelé rozhodli potíže definitivně vyřešit. "Na začátku měsíce jsme požádali právníka a psycholožku, aby přezkoumali, zda je tato žena způsobilá nadále používat byt. Upozornili jsme, že se bojíme případného požáru. Neminuly dva týdny a naše obavy se bohužel naplnily," posteskl si Fojtík.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů