Úterý, 23. dubna 2024

Dárci pomohou Dětem Země s úhradou pokuty

Dárci pomohou Dětem Země s úhradou pokuty
Hrozící likvidaci včera odvrátila plzeňská pobočka sdružení Děti Země. Aktivistům se za uplynulý měsíc podařilo získat od dárců přes padesát tisíc korun, které musí organizace z rozhodnutí soudu zaplatit někdejšímu náměstku primátora Petru Otáskovi za výrok o jeho údajném členství v Lidových milicích.
O zaplacení rozhodl v březnu Vrchní soud v Praze, ke kterému se Otásek odvolal poté, co loni v Plzni vysoudil omluvu, ale nikoliv i požadovanou finanční satisfakci.
Plzeňské organizaci Dětí Země hrozilo, že nedoložené nařčení Otáska, který byl před lety pro ekology nepřítel číslo jedna v neúspěšném boji proti delší trase dálničního obchvatu, přivede organizaci ke krachu. Jedinými penězi, kterými sdružení disponuje, jsou totiž účelově vázané dotace na konkrétní projekty. "Ukázala se solidarita veřejnosti i dalších občanských sdružení - reakce na naši výzvu byla skvělá," reagoval včera vedoucí plzeňské pobočky Martin Hyťha. Mezi dárci je několik členů Dětí Země, řadoví občané, další ekologická sdružení, ale i zastupitel a někdejší rektor Západočeské univerzity Jiří Holenda nebo právník Petr Kužvart, který zastupoval ekology v "dálničních" sporech.
Petr Otásek, který musel v roce 2002 rezignovat na post náměstka primátora kvůli aféře s neoprávněným obohacováním při provozování městské tržnice, včera odmítl situaci hodnotit. "Zatím jsem ty peníze nedostal a závěry udělám po poradě s právníkem." Otáskův advokát Jaroslav Svejkovský má ale jasno: "Pokud peníze dorazí na účet ještě tento týden, nebudeme exekuci požadovat."
Zmíněné tvrzení bylo jedním z mnoha vzájemných obvinění, kterými se obě strany častovaly v době letitých bojů o trasu dálnice kolem Plzně. Aktivisté byli veřejně označováni jako ekoteroristé, používající goebelsovskou propagandu. Sami zase v roce 2001, kdy definitivně prohráli u Vrchního soudu spor o současnou trasu obchvatu, označili Otáska za lháře. V dopise zastupitelům tehdejší šéf sdružení uvedl, že náměstek lže, když tvrdí, že nebyl členem Lidových milicí. Svá slova však nebyli schopni u soudu doložit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů