Pátek, 19. dubna 2024

Vzniká největší zpracovatel ropy v USA

Vzniká největší zpracovatel ropy v USA
Pořadí v čele severoamerického žebříčku zpracovatelů ropy se změní. Trojka na trhu v USA, společnost Valero Energy, včera oznámila, že převezme svého menšího konkurenta, firmu Premcor, za 6,8 miliardy dolarů. Při započtení dluhu Premcoru ve výši 1,8 miliardy dolarů se konečná suma přiblíží osmi miliardám dolarů. Vznikne tak největší zpracovatel ropy v Severní Americe. Pokračuje tím i konsolidace ropného průmyslu, kterou urychlují rekordní zisky z vysokých cen ropy.
"Podle našeho názoru jde o velmi významný obchod pro rafinérský průmysl," řekl agentuře Bloomberg Dariusz Kowalczyk, analytik investiční firmy CFC Securities. "Vzniká silný hráč na trhu s ropou, který může snížit konkurenční tlak a zvýšit marže a ziskovost společností na trhu," dodává Kowalczyk.
Valero díky akvizici předstihne na americkém rafinérském žebříčku společnosti Exxon Mobil a ConocoPhillips - bude produkovat každý šestý spotřebovaný barel ropy v zemi. Rafinační kapacity společnosti dosáhnou 3,3 miliónu barelů ropy denně a tržby by podle agentury Reuters měly přesáhnout sedmdesát miliard dolarů ročně.
Společnost chce převzetí Premcoru uzavřít do konce tohoto roku. Rok 2005 by přitom měl být pro Valero "dalším rokem rekordních zisků", napsal server cnnmoney. Firma vloni zdvojnásobila své zisky a Premcor by měl v prvním roce fungování spojení profit společnosti zvýšit o dalších patnáct procent. Vedení Valera si hodně slibuje i od snižování nákladů, které akvizice umožní. Prozatím odhaduje, že ušetří asi 350 miliónů dolarů. "Přebíráme několik strategických rafinérií a zvýšíme jejich ziskovost," řekl William Greehey, předseda představenstva Valera. Jedná se o firmy ve státech Texas, Tennessee, Delaware a Ohio. Nová firma bude mít celkem devatenáct zpracovatelských závodů. Zvyšování světové spotřeby ropy a růst cen surovin přitom od roku 1990 vyhnaly zisk rafinérií z jednoho zpracovaného barelu ropy z původních čtyř dolarů na devět dolarů v letošním roce. Analytik Doug Terreson ze společnosti Morgan Stanley přitom předpovídá, že marže v oboru v budoucnosti ještě porosto u, protože spotřeba paliv stoupá.
To se projevilo i na rekordních ziscích ropných firem. Pět největších veřejně obchodovaných ropných koncernů světa, Exxon Mobil, BP, Royal Dutch/Shell, Chevron Texaco a Total, vloni dosáhlo dohromady 85 miliard dolarů zisku, což odpovídá hospodářskému výkonu Venezuely.
Právě vznikem těchto ropných obrů začala na konci devadesátých let konsolidace odvětví, která probíhá dodnes. Chevron Texaco například na začátku dubna oznámil, že koupí americkou ropnou společnost Unocal za 16,4 miliardy dolarů, což je největší akvizice v oboru od roku 2002. Ropné koncerny v poslední době volí cestu akvizic také jako levnější a snazší alternativu ke hledání nových nalezišť ropy a plynu. Navíc vlády jednotlivých států začínají vzniku nových rafinérií bránit kvůli poškozování životního prostředí, takže pokud chtějí firmy expandovat, musí kupovat konkurenci.
Samotné Valero vyrostlo do dnešní velikosti v minulých letech právě takovými akvizicemi, které v součtu dosahují hodnoty 7,5 miliardy dolarů. Největším obchodem Valera bylo převzetí společnosti Ultramar Diamond Shramrock za čtyři miliardy dolarů v roce 2001, což ho katapultovalo na první místo mezi nezávislými rafinériemi ve Spojených státech.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů