Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kuna lesní ve čtvrtek brzy ráno zavinila výpadek elektrického proudu v devíti oblastech Prahy a Roztokách. Zvíře zkratovalo transformátor a odpojilo domácnosti na 15 minut od energie. Informovala o tom společnost Pražská energetika. Podle energetiků kuna přelezla plot kolem rozvodny na Červeném vrchu v Praze 6, vyšplhala na ni a způsobila zkrat zařízení. Z činnosti bylo poté vyřazeno 55 menších trafostanic. Bez elektřiny se tak ocitly domácnosti v oblasti Vokovic, Dejvic, Střešovic, Nebušic, Liboci, Přední Kopaniny, Ruzyně, Lysolají, Veleslavína a Roztok.

Výbor pro průmysl Evropského parlamentu podpořil návrh směrnice o úsporách energií. V návrhu se počítá s tím, že by členské státy měly ročně povinně uspořit 1 % energií, a to v celém dodavatelském řetězci elektřiny a zemního plynu, v dopravě, průmyslu, obchodním a veřejném sektoru i v domácnostech.

Vzácné či něčím zajímavé stromy mohou lidé přihlašovat do soutěže Strom Olomoucka, kterou vyhlásilo hnutí Duha Olomouc ve spolupráci s nadací Partnerství. "Chceme vzbudit zájem širší veřejnosti o stav životního prostředí a upozornit na význam stromů pro životní prostředí a zdravou krajinu," sdělil Právu ke smyslu akce Miroslav Kutal z olomoucké pobočky hnutí Duha. Návrhy lze doručit do olomoucké ekoporadny hnutí Duha do 15. října.

Ústí nad Labem, Praha - Víkendové udělení anticeny Severočeský ropák jejího čerstvého držitele, ministra dopravy Milana Šimonovského, zaskočilo.
"Jsem překvapen, že jsem dostal ropáka za plnění usnesení vlády, která má ve svém programovémprohlášení i jezy i dálnici D8," sdělil včera MF DNES přes svou tiskovou mluvčí Marcelu Švejnohovou.
Ropáka mu právě za "prosazování nesmyslných jezů na Labi" v sobotu ve Stadicích udělilo celkem 48 ze 105 lidí z ekologické organizace Přátelé přírody, kteří se hlasování u pomníku Přemysla Oráče účastnili.

V biomase jako obnovitelném zdroji energie vidí Liberecký kraj budoucnost svého zemědělství. S poklesem stavu dobytka a dalších hospodářských zvířat totiž v kraji zůstává stále více zelené hmoty, pro kterou není další využití. "Zarostlá pole jsou pak zdrojem plevelů a alergenů," řekl náměstek libereckého hejtmana pro zemědělství a životní prostředí Radim Zika. Zemědělci a zemědělské subjekty hospodaří na zhruba 70 procentech půdy a ročně vyprodukují přebytek zhruba 270 tisíc tun zelené hmoty. Další tuny zelené hmoty jsou na zbylých neobhospodařovaných pozemcích.

České Budějovice - Publikaci Větrné elektrárny - mýty a fakta vydaly s podporou ministerstva životního prostředí a Nadace Partnerství českobudějovické sdružení Calla a Hnutí Duha. Publikace popisuje tento druh výroby energie a vyvrací některé fámy.
Kritici například tvrdí, že větrné elektrárny jsou hlučné, odrazují turisty a hyzdí krajinu. Autoři naopak upozorňují na to, že do roku 2010 musí Česko podle závazků daných Evropské unii vyrobit osm procent energie z obnovitelných zdrojů.
"Uvědomujeme si, že stavby větrných elektráren je třeba stále projednávat s místními lidmi a zastupiteli," uvedl jeden ze spoluautorů Edvard Sequens. Publikaci je možné stáhnout z internetových stránek na adrese http://calla.ecn.cz.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů