Úterý, 23. dubna 2024

Pěstování modifikovaných plodin má pravidla

Pěstování modifikovaných plodin má pravidla
Pro pěstitele geneticky modifikovaných plodin je tu nový předpis. Ve Sbírce zákonů totiž vyšlo nařízení vlády, kterým se stanoví některé podmínky poskytování národních doplňkových plateb k přímým podporám pro rok 2005. Pěstitelé geneticky modifikované kukuřice by přitom měli věnovat pozornost především § 12.
Předpis udává minimální vzdálenost mezi dvěma sousedními poli, na kterých je pěstovaná kukuřice v rámci rozdílných pěstitelských systémů. Od sousedního pole, kde se pěstuje kukuřice v režimu ekologického zemědělství, musí zemědělec s geneticky modifikovanou (takzvané Bt) kukuřicí udržet vzdálenost 600 metrů. V případě, že provede šestiřádkový obsev Bt kukuřice kukuřicí nemodifikovanou, stačí odstup 300 metrů. K ostatním polím s kukuřicí jsou stanoveny odpovídající izolační vzdálenosti 100 metrů, případně 50 metrů při použití obsevu. Další povinností pěstitele Bt kukuřice je nahlásit plochy s touto kukuřicí prostřednictvím formulářů vydaných Státním zemědělským intervenčním fondem pro potřeby evidence a monitoringu ploch, a to společně s žádostí o platbu na pěstování plodin na orné půdě do 15. května.
Ministerstvo zemědělství podle mluvčího Martina Severy očekává, že zemědělci možnosti pěstovat geneticky modifikovanou kukuřici využijí, především v oblastech s vysokým výskytem zavíječe kukuřičného.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů