Pátek, 29. března 2024

Podle studie by mohla u Lipna stát další vodní elektrárna

Podle studie by mohla u Lipna stát další vodní elektrárna

Lipno
Autor: čro čb
U jihočeské lipenské přehrady by podle pracovní studie ČEZ mohla stát další vodní elektrárna i s novým umělým jezerem. Uvedla to Česká televize. V nejbližších letech ale společnost s její výstavbou nepočítá, řekla televizi mluvčí ČEZ Eva Nováková. Podle energetiků není projekt aktuální, republika má zdrojů zatím dostatek, uvedla televize.

"Nepočítáme s tím ani v nejbližších letech. Je to prostě jedna ze studií. Pokud bychom v budoucnu potřebovali tyto kapacity rozšířit, je jednou z možných variant i tento projekt," řekla Nováková. Energetici zatím nedokázali říci, zda projekt zařadí mezi své dlouhodobé plány. Studii musí ještě detailně posoudit, uvedla televize. Pracovní studie popisuje dvě varianty stavby. Podle první by mezi dvěma současnými lipenskými energetickými zdroji mohla vyrůst nová přečerpávací elektrárna. Stávající strojovnu Lipna by její správci prodloužili o 80 metrů. Do ní by pak umístili čtyři další stroje na čerpání vody. "To je základní varianta, která by, myslím, vůbec nevadila ekologům, protože by se všechno vybudovalo pod zemí," řekl televizi vedoucí provozu lipenské přehrady Bedřich Kučera.

Druhá verze předpokládá, že stávající velké Lipno by bylo dolní nádrží a 160 metrů nad ní by energetici u takzvané prokopané hráze u hranice nechali postavit nové umělé jezero s objemem 1,5 milionu krychlových metrů. "Ta už by zasahovala do přírody, ale strojovna a veškeré technologie by byly v podzemí," uvedl Kučera. Správci vltavského povodí se se studií seznámily. Podle nich by výstavba tohoto zdroje byla příliš nákladná, z technického hlediska ale možná. Oslovení starostové v obcích pod Lipnem o existenci studie nové přečerpávací elektrárny většinou vůbec nic nevěděli, dodala televize.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů