Pátek, 19. dubna 2024

Hasiči likvidovali chemickou havárii

Hasiči likvidovali chemickou havárii
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nebezpečná chemická havárie si včera časně ráno vynutila zásah hasičů v areálu meziříčské společnosti STV Glass: při přečerpávání oxidu olovnatého z cisterny vagónu do zásobníků firmy se totiž protrhla spojovací hadice a tlak rozmetal po areálu dvě tuny jedovatého prášku používaného k výrobě skla. Profesionálové z hasičského záchranného sboru museli zabránit hrozící kontaminaci kanalizace a vodních toků, pomáhal jim v tom i speciální protichemický vůz.

Zprávu o havárii obdrželi meziříčští hasiči těsně před čtvrtou hodinou ranní, jejich jednotky posílili také členové sboru dobrovolných hasičů akciové společnosti STV Glass. Většina hasičů zasahovala v lehkých protichemických oblecích.
" Jakmile hadice praskla, její tlak rozmetal látku na ploše dvou tisíc čtverečních metrů. Velmi jemný a těžký olovnatý prášek vytvořil vrstvu o maximální síle do jednoho milimetru," upřesnil okolnosti nehody tiskový mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček.
Mluvčí dodal, že hasiči kolem celé zasažené plochy vytvořili sorbční vrstvu, která zabránila dalšímu rozšíření prášku do okolních ploch. " Naší prvořadou snahou bylo zajistit proti úniku chemické látky kanálové vpusti. Přestože ráno drobně pršelo, chemický prášek nebyl díky své hmotnosti vodou splachován. Místo havárie se nám podařilo zabezpečit do dvaceti minut od příjezdu," doplnil Mitáček. Při nehodě i následném zásahu hasičů naštěstí nikdo neutrpěl žádnou újmu na zdraví. Mluvčí podotkl, že vedení firmy se zachovalo velmi správně, včasné oznámení havárie totiž snížilo případné nebezpečí. Podle zástupců společnosti STV Glass se lidé nemají čeho obávat
" Likvidace nebezpečné látky probíhá úspěšně a bez komplikací, monitoring odpadních dešťových vod neprokázal žádnou kontaminaci. Situace je pod kontrolou a nehrozí další znečistění areálu ani blízkého okolí," uvedla včera tisková mluvčí společnosti Martina Kovářová.
Totéž potvrdil také tiskový mluvčí meziříčské radnice Josef Beneš. " Pracovníci z životního prostředí provedli v podniku místní šetření, o situaci budou neprodleně informovat Českou inspekci životního prostředí," informoval mluvčí. Celkovou výši škod bude podle odborníků možno vyčíslit až po úplné likvidaci havárie.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů