Čtvrtek, 28. března 2024

V Brodcích skládku nechtějí

V Brodcích skládku nechtějí

BRODCE - Znečištěnou zeminu tady skladovat nechceme!

Takto rezolutně se v pondělí v podvečer vyjádřilo asi 120 lidí při nervózním a často vyhroceném jednání v Brodcích na Mladoboleslavsku. Soukromá firma totiž chce na okraji obce vytvořit dekontaminační plochu pro uložení a čištění zeminy znečištěné ropnými látkami.

Odpor místních lidí je podpořen zkušeností. Stejná firma už před pár lety v areálu JZD, kde chce nyní opět působit, znečištěnou zeminu ukládala, a to bez povolení. Způsobila havárii a dostala pokutu.

Veřejnou diskusi bylo velmi těžké uřídit, protože lidé mluvili velmi emotivně. Firma ale nedokázala předložit argument, který by obavy vyvrátil.

Chtějí to navozit do bývalé silážní jámy, ale viděli ji? Vždyť je děravá, všechno propustí a bez stavebních úprav nejméně za milion je zaděláno na havárii, bouřil Zdeněk Soumar z Brodců. Firma nyní skutečně stavební úpravy neplánuje a ačkoli to už úřady žádaly, nepředložila ani posudek, který by hodnotil propustnost samotné silážní jámy, kanálů kolem ní ani jímky na odpadovou vodu.

Ten posudek něco stojí, nebudeme za něj utrácet, když nemáme povolení, že tam můžeme dělat, namítal zástupce firmy Miroslav Kebrt. Obec si ovšem takový posudek od autorizovaného znalce udělat nechala. V jeho závěru je stanovisko, že areál je v současné podobě pro zamýšlený účel nevhodný. Na tomto základě nejspíš stavební úřad v Mladé Boleslavi záměr firmě nepovolí. Jedině v případě, že by ho společnost změnila a zavázala se ke stavebním úpravám - a pak by se při kolaudaci ověřilo, zda sliby splnila a nepropustnost zajistila.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů