Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Akční plán pro životní prostředí a zdraví na období 2004 až 2010 přijal v lednu Parlament EU.
Nařízení k aplikaci Aarhuské úmluvy o přístupu k informacím, o rozhodování a přístupu k právní ochraně v oblasti životního prostředí schválila Rada EU.
Sdělení k aplikaci Akčního plánu pro ekotechnologie přijala Komise EU. Týká se procesu urychlení investic do technologií (např. proti emisím, skleníkovým plynům apod.).
Komise EU a Rada EU přijaly směrnici o ochranných opatřeních proti zavlékání organismů škodlivých rostlinám nebo rostlinným produktům.
Rada EU přijala směrnici, kterou se mění směrnice č. 94/62/ES, o obalech a obalových odpadech.

Plzeňská teplárenská loni zvýšila čistý zisk o 28 % na 257 milionů Kč. Představenstvo navrhlo akcionáři, kterým je město Plzeň, nevyplatit dividendy ani tantiémy a zisk použít na další rozvoj společnosti. Chce stavět nový kogenerační blok na spalování biomasy.

Britští a francouzští surfaři nedávno demonstrovali před Evropským parlamentem za lepší unijní normy. Chtějí, aby EU nařídila svým členským státům dodržovat stejné normy pro kvalitu vod, které slouží ke koupání, i pro rekreační vody, na nichž se surfuje a potápí. Surfaři poukazují na to, že při windsurfingu, surfingu nebo třeba potápění jsou mnohem více zdravotně ohroženi v případě, že je voda kontaminována.
Parlament se chystá v květnu hlasovat o rezoluci, která by měla ustanovit vyšší standardy pro vodu na koupání na unijních plážích. Její text žádá po regionálních a místních úřadech, aby na plážích a na unijní webové stránce zveřejňovaly smajlíky. Ty by koupající informovaly o kvalitě vody. Pokud rezoluci Evropský parlament schválí, Komise během dvou let vytvoří systém standardů, který rozdělí kvalitu vod do tří kategorií: "výborná", "dobrá" a "špatná" a nahradí dosavadní dobrovolný systém modrých vlajek. Členské státy však usilují ještě o čtvrtou kategorii kvality - "dostačující" pro nepobřežní vody. A právě to se vyznavačům vodních sportů hrubě nelíbí.

Vědci z Pensylvánské státní univerzity vyrobili palivový článek, který stačí ponořit do odpadní vody a začne sám vyrábět elektřinu. O vše se starají bakterie, které se běžně vyskytují v kanalizaci. Mikroorganismy při konzumaci organických látek v odpadní vodě uvolňují elektrony a vodíkové ionty. Palivový článek zároveň čistí vodu a vyrábí elektřinu.
Výroba vodíku s pomocí bakterií je levná. Stačí na ni 10krát méně energie než na elektrolýzu, tedy rozklad vody na kyslík a vodík pomocí elektřiny. Upravené bakterie vyrábí vodík v malém množství, ale nepřetržitě, a tak se tato velmi lehce výbušná látka nemusí skladovat.
Využití tohoto vynálezu by mohl Hlavně v čističkách odpadních vod. S novým zařízením by dokázaly kromě své primární funkce vyrábět více elektřiny, než samy spotřebují. Takové čističky vyrábějící proud, by mohly pomoci také zemím třetího světa.

Králíky - V muzeu města na Ústeckoorlicku bude v úterý 3. května od 17 hodin zahájena výstava fotografií Králický Sněžník. Přiblíží přírodu a historii nejvyššího vrcholu Pardubického kraje a potrvá do 31. května.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů