Sobota, 20. dubna 2024

Odstranit ekologickou zátěž je velmi nákladné

Odstranit ekologickou zátěž je velmi nákladné
Písek - Radní města rozhodli o zadání veřejné zakázky na stavební práce na sanace kalových polí. Právě ty jsou jednou z největších ekologických zátěží na území města.
"Kalová pole, která zde zůstala po bývalém závodě Elektropřístroj, však nejsou pro okolí nebezpečná. Jsou stabilně zakonzervovaná a nedochází k vyplavování žádných škodlivin. Naposledy to potvrdil průzkum, který zde dělala firma v souvislosti s výstavbou bytových domů Za Pazdernou," uvedl v pátek vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku Miloslav Šatra.
Skutečnost, že kalová pole bezprostředně neohrožují životní prostředí, byla společně s vysokou finanční náročností důvodem, proč město sanaci tak dlouho odkládá. Při privatizaci Elektropřístroje počátkem devadesátých let znalec upozornil na to, že zemina v areálu je kontaminována těžkými kovy. Náklady na odstranění této zátěže se tehdy odhadovaly na pětatřicet milionů korun.
"Od té doby technologie značně pokročily a sanace zlevnily. Těžké kovy a další látky však město musí z kalových polí odstranit, jinak nelze tento prostor dál využívat," zdůraznil Miloslav Šatra.
Firma, která zakázku získá, bude muset odstranit stavebně konstrukční prvky, odtěžit kontaminovanou zeminu do hloubky zhruba jednoho metru a tu uložit na zabezpečenou skládku. Při sanačních pracích i po jejich skončení se počítá se sledováním obsahu těžkých kovů v podzemních vodách.
Ani při využití nejnovějších technologií nebude odstranění ekologické zátěže levnou záležitostí. "V městském rozpočtu na tak nákladnou akci nejsou finanční prostředky. Proto žádáme o dotaci z Operačního programu infrastruktura Evropské unie a ze Státního fondu životního prostředí. Z obou zdrojů bychom mohli získat až pětaosmdesát procent částky, kterou si sanace kalových polí vyžádá. Zbytek by potom dofinancovalo město," vysvětlil vedoucí odboru Šatra.
Po sanaci kalových polí se zde počítá buď s doprovodnou izolační zelení, nebo by zde mohlo být vybudováno parkoviště.

Průzkum v kalových polích zjistil přítomnost těžkých kovů. Odborníci však nenaměřili zvýšené hodnoty žádných karcinogenních látek.
Zdroj:Písecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů