Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Maďarský soud včera nařídil rumunské společnosti Transgold, aby snížila těžbu zlata zhruba o 85 procent. Soud rozhodl, že podnik v roce 2000 sehrál klíčovou roli při ekologické katastrofě. Nehoda byla tehdy považována za největší katastrofu od výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu. "Maďarský soud nemůže uložit soudní rozhodnutí vůči komerčním aktivitám v Rumunsku. To není správné," reagoval provozní ředitel Transgoldu v Rumunsku. Nařízení soudu je součástí snah Maďarska vymoci 28,6 miliardy forintů, což je asi 3,5 miliardy Kč za to, že únik kyanidu z dolu společnosti Transgold před pěti lety zničil značnou část života v řece Tise.

Naftové motory už nejenže nechybějí v nabídce snad žádné značky (přistoupil na ně před časem například i Jaguar), ale nyní je naprostá většina výrobců nabízí i v kabrioletech. Výjimkou není ani Peugeot, který začal montovat do modelu 206 CC dieselový motor HDI s ekologicky šetrnějším provozem. Motor je totiž vybaven filtrem pevných částic FAP druhé generace, který zadržuje nespálené částice obsažené ve výfukových plynech a spaluje je přibližně každých 1200 kilometrů.
Důvodem stoupající obliby naftových motorů je právě jejich technický vývoj - při prudké akceleraci se jim už z výfuků nevalí mraky dýmu, motory mají tichý chod a jsou v porovnání s benzínovými o poznání pružnější.

Bílo-černo-červený datel knížecí žil dříve hojně rozšířen na území jihovýchodních Spojených Států a Kuby. S nárůstem těžby dřeva však postupně přicházel o své přirozené životní prostředí a již od roku 1920 byl považován za pravděpodobně vyhynulého. V roce 1944 však byla ještě spatřena osamělá nezpárovaná samice, e zbytku lesa, který zůstal po masivní těžbě dřeva. od té doby se po něm slehla zem,.
Neobvyklého ptáka zpozoroval již na počátku loňského roku jeden z místních obyvatel. Na pomoc pak přizval odborníky z Cornell University, kterým se nakonec podařilo zachytit unikátní druh opeřence na video. Prokázali, že se skutečně jedná o datla knížecího (Campephilus principalis). Vzhledem k velké rozloze vhodného území (více než 220.000 hektarů) je ovšem pravděpodobné, že se v této vyskytuje více jedinců.
Soukromá organizace na ochranu přírody The Nature Conservancy a americké federální agentury začaly skupovat lesní pozemky v oblasti, kde byl datel knížecí zpozorován, aby chránily zdejší životní prostředí.

Obsah rtuti ve více než polovině ryb z 260 sladkovodních jezer USA byl vyšší než limit EPA (americké ministerstvo životního prostředí) pro jejich konzumaci těhotnými ženami a malými dětmi. Podle zprávy Clear the Air, která sdružuje tři skupiny ochránců životního prostředí, všechny vzorky odebraných ryb obsahovaly rtuť a 55 % vzorků mělo obsah těžkých kovů vyšší, než je povolený limit pro ženy, které jedí ryby dvakrát týdně. Navíc 76 % vzorků ryb mělo obsah rtuti vyšší než bezpečný limit pro děti ve věku do 3 let a 63 % vzorků ryb obsahovalo rtuť v množství vyšším, než limit pro děti ve věku od 3 do 5 let. Zpráva Clear the Air vyzývá k zavedení účinných technologií eliminace emisí rtuti z klasických tepelných elektráren spalujících uhlí.

EU nezmění směrnici o jemném prachu - Evropská komise striktně odmítá její změny. Komisař pro průmysl G. Verheuhen sdělil, že "vůbec nemá cenu o tom mluvit". Týká se limitů znečištění městského ovzduší m.j. nespálenými částicemi z dieselových motorů s důsledky na omezování provozu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů