Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ poptává na Plodinové burze Brno obilí pro spalování v kotlích

ČEZ poptává na Plodinové burze Brno obilí pro spalování v kotlích

Elektrárenská společnost ČEZ předala na Plodinovou burzu Brno (PBB) poptávku na obiloviny, které jsou nevhodné pro potravinářské a krmné účely. Firma je chce spalovat jako takzvanou hnědou biomasu v teplárnách a elektrárnách. Pro povinné technologické zkoušky požaduje zpočátku 150 tun závadných obilovin, oznámila ČTK burza. "Jde výhradně o obilí napadené plísněmi nebo snětí s obsahem zdraví nebezpečných aflatoxinů," zdůraznil generální sekretář PBB Karel Zezula. Zkoušky by se měly uskutečnit v teplárnách Dvůr Králové a Ledvice v Bílině a elektrárnách Poříčí u Trutnova a v Hodoníně.

Burza je podle Zezuly připravena obiloviny "důstojně zobchodovat", a odstranit je tak z potravinového řetězce. Hospodářské noviny již dříve uvedly, že do pecí firmy ČEZ by místo k pekařům mohlo zamířit několik set tisíc tun obilí. Státu by to ulevilo od přebytků z loňské rekordní sklizně, které musí podle pravidel EU vykoupit za cenu přes 3100 korun za tunu. To se však týká jakostních obilovin. ČEZ nyní za nekvalitní obiloviny nabízí 1028 korun za tunu. Agrární komora v pondělí odhadla, že v silech bylo 1,9 milionu tun obilí a do žní zůstane pětina. Etickou stránku kroku ale pro Hospodářské noviny kritizoval Martin Bursík z ministerstva životního prostředí. Farmáři ani ČEZ podle něj nemohou počítat s tím, že by ministerstvo zařadilo obilí na seznam biomasy, určené ke spalování v elektrárnách. Obě strany ale chtějí likvidovat obilí nepoužitelné. "Některé sklady prostě neumí udržet jakostní obilí," uzavřel Zezula. Burza na dnešním obchodování zaznamenala stabilizaci ceny potravinářské i krmné pšenice a krmného ječmene, které v posledních týdnech napomáhá jejich export.

Naopak u sladovnického ječmene cena klesá úměrně s jeho kvalitou, zatím o 3,8 procenta na 3180 Kč za tunu při úhradě dopravy prodejcem. Další shromáždění burzy se uskuteční v úterý 17. května od 10:30 v sídle burzy v Kotlářské ulici. Po burzovním setkání bude jednat Cenový výbor PBB ke kótování cen pro příští čtrnáctidenní obchodovací období.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů