Čtvrtek, 28. března 2024

Lesníci se chystají na kůrovce

Lesníci se chystají na kůrovce

Zhruba tisíc lapáků, které slouží k monitorování výskytu kůrovce, již letos zřídili lesníci ve Zlínském kraji. Riziko kůrovcové kalamity je podle nich letos výrazně nižší než loni. Důvodem jsou preventivní opatření i příznivý průběh počasí. Řekl to Bohuslav Vítek z krajského inspektorátu Lesů České republiky ve Zlíně. Podle Lesů ČR je letos riziko kůrovcové kalamity o 60 procent nižší než loni. "Ve Zlínském kraji jsme na tom ještě o něco lépe. Důvodem je mimo jiné i vysoké zastoupení listnáčů, které jsou proti kůrovcům zcela imunní,"poznamenal Vítek. Lesy v kraji navíc díky nízkým emisím z průmyslových podniků patří k nezdravějším.

Stát vlastní v kraji asi 66 tisíc hektarů lesa, na dalších třiceti tisících hektarech soukromých vlastníků pak ze zákona nebo na základě smluv vykonávají Lesy ČR funkci odborného lesního hospodáře. "U drobných vlastníků lesa občas zjistíme problémy se zanedbáním prevence. Většinou jde o majitele, kteří bydlí mimo území kraje,"poznamenal Vítek.

Lesníci ale nevylučují, že by mohl kůrovec působit problémy i letos. "Záleží to na dalším vývoji počasí. Pokud budou teploty stabilně vysoké, tak škůdce může mít více pokolení,"konstatoval Vítek. Naposledy zasáhla kůrovcová kalamita území dnešního Zlínského kraje v roce 1995. Tehdy museli lesníci vytěžit více než 100 tisíc metrů krychlových napadené dřevní hmoty. Problémy s kůrovcem vznikly i v roce 2003, kdy se brouk při mimořádně suchém a teplém počasí přemnožil. Loni se proto v Česku očekávala kalamita, kterou se ale lesníkům podařilo odrazit.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů