Pátek, 29. března 2024

Třídění odpadu přináší městům v Pardubickém kraji nemalé příjmy

Třídění odpadu přináší městům v Pardubickém kraji nemalé příjmy
Třídění komunálního odpadu přináší městským pokladnám v Pardubickém kraji nemalé příjmy. Například v Litomyšli na Svitavsku, která v regionu vykazuje jeden z nejvyšších podílů vytříděných odpadů na obyvatele, získali loni zhruba 1,2 milionu korun. Díky tomu má Litomyšl vyrovnanou bilanci v odpadovém hospodářství, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Michaela Severová.

Lidé v kraji každoročně zvyšují množství separovaného odpadu. V Pardubicích loni obyvatelé vytřídili zhruba 4683 tun tohoto odpadu, což bylo zhruba o 1000 tun více oproti roku 2003. Převažoval papír a kovy, nejméně bylo plastů. "Město takto získalo asi 3,6 milionu korun," uvedl Roman Slach z odboru životního prostředí pardubického magistrátu.

Obyvatelé přitom tyto příjmy pociťují na ročních poplatcích za odpady. "Cena poplatku za likvidaci odpadu je o 50 korun na obyvatele nižší než kalkulovaná výše," vyčíslil Pavel Jiráň z litomyšlské radnice. Letos tam lidé zaplatili 420 korun, loni 392 korun. Město takto vydá asi polovinu příjmů za tříděný odpad, další část používá například na likvidaci černých skládek a nebezpečného odpadu nebo modernizace sběrného dvora.

"Získané prostředky jsou využívány na nákup kontejnerů, techniky, ekologickou výchovu ve školách a školkách a poskytování informací občanům," uvedla Dana Fraňková z chrudimské radnice. Loni tam vytřídili 3243 tun odpadu proti 2490 tunám v roce 2003.

Na území Pardubic se loni také zlikvidovalo více nebezpečného odpadu. Téměř 250 tun bylo o 60 tun více než rok předtím. Převládaly staré lednice, které tvořily více než třetinu nebezpečných odpadů. Hlavním důvodem růstu ale bylo rozšíření sběru o eternit a lepenku, kterých lidé odevzdali přes 30 tun, uvedl mluvčí pardubického magistrátu Michal Zitko.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů