Pátek, 29. března 2024

Co je doma, to se počítá!

Co je doma, to se počítá!

„Co je doma, to se počítá!“ je název nového výukového programu pro žáky a studenty základních a středních škol, s nímž přichází CENIA, česká informační agentura životního prostředí [1]. Cílem programu je zvýšit a rozšiřovat povědomí o ekologicky šetrných výrobcích [2] a jejich značení, ekologicky šetrné spotřebě a životních cyklech výrobků zábavnou formou. „Program je určen žákům a studentům od 7. střídy ZŠ a studenty SŠ, ale díky variabilitě jeho aktivit, ho lze přizpůsobit prakticky jakékoliv cílové skupině,“ říká jedna z jeho autorek, Adéla Princová z Agentury pro ekologické výrobky při CENIA.

Aktivity programu „Co je doma, to se počítá!“, které v souhrnu trvají 2,5 – 3 hodiny, lze využít i jednotlivě. Program je možné používat v rámci práce středisek ekologické výchovy, ekologických kroužků na školách či DDM. Program mohou rovněž využít učitelé přímo jako součást školní výuky, například v hodinách českého jazyka, výtvarné výchovy, zeměpisu, občanské výchovy, biologie, ekologie, zbožíznalství a řady dalších předmětů. 

Pomůcku nabízí CENIA střediskům ekologické výchovy i základním a středním školám. Podmínkou pro jejich získání je absolvování jednodenního semináře pro lektory. Během něj se zájemci seznámí s balíčky pomůcek a jednotlivými aktivitami programu „Co je doma, to se počítá!“, ale také se základními informacemi o ekoznačení (označování ekologicky šetrných výrobků) u nás a v Evropě.

V současné době již program nabízí ekocentra sdružená v síti Pavučina a první školy z různých částí republiky.

Poznámky:

[1] CENIA je příspěvková organizace MŽP, která vznikla 1. 4. 2005 z bývalého Českého ekologického ústavu (ČEÚ). CENIA koordinuje práci s informacemi a informačními databázemi resortu životního prostředí a poskytuje řadu odborných informačních služeb.

[2] Český národní program označování ekologicky šetrných výrobků byl založen v roce 1994. V současné době má v 39 výrobkových kategoriích označeno cca 230 výrobků od 72 českých i zahraničních výrobců, které mají právo užívat ekoznačku „Ekologicky šetrný výrobek“. Udělení této značky předpokládá splnění přísných kritérií, jež hodnotí vliv výrobku na životní prostředí.

Kontakt:

Adéla Princová, Agentura pro ekologicky šetrné výrobky, CENIA, tel. 267 225 269, adela.princova@cenia.cz

Další informace:

http://www.ekoznacka.cz

http://www.cenia.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů