Čtvrtek, 28. března 2024

Nebuďte líní, třiďte odpad

Nebuďte líní, třiďte odpad

Plzeňský kraj - Západočeši si už pomalu zvykají třídit odpad. Už loni obyvatelé Plzeňského kraje vytřídili o pětinu více domovního odpadu než v roce předchozím. Jeden člověka tak za rok vytřídil loni 27 kilogramů papíru, skla a plastů, což je zhruba o pět kilo více než v roce 2003.

"Letos bychom chtěli zvýšit množství vytříděného odpadu až na 38 kilogramů, přitom jeden člověk vyprodukuje ročně 160 kg odpadu," řekl Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury, která projekt uskutečňuje. Jeho zadavatelem je obalová firma EKO-KOM.

"Plzeňský kraj, kde se do systému třídění EKO-KOM zapojilo už 98 procent lidí a 88 procent obcí, patří mezi tři nejlepší kraje v ČR," uvedla ředitelka oddělení využití odpadů EKO-KOMu Martina Vrbová.

Lidé z regionu vytřídili téměř o pětinu více plastů - celkem 7,1 kilogramu na osobu, a o 23,4 procenta více papíru - 11,5 kilogramu na osobu. Množství papíru vysvětluje Sýkora tím, že mnoho lidí si nechalo zavést plyn. Papír, který dosud spalovali, už tak musejí vyhodit.

Díky projektu přibylo od října 2003 do konce loňského roku ve 102 z 501 obcí kraje 471 sběrných nádob na vytříděné složky odpadů. Téměř polovina nádob o objemech 1100 až 4000 litrů byla na papír, třetina na plast a zbytek na sklo. Do září přibude 184 nádob, neboť obce s více než 500 obyvateli si podle smlouvy s EKO-KOMem musí za dvě sběrné nádoby do roka pořídit jednu vlastní. Ke konci loňského roku bylo v kraji 7243 nádob, z toho třetina na sklo, 37 procent na plast a zbytek na papír. Podle Projektu tříděného sběru odpadů má do roku 2010 kraj třídit polovinu komunálního odpadu k dalšímu zpracování, nyní je to 17 procent.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů