Pátek, 19. dubna 2024

Horní Bříze se zvýšily dluhy za odpad, změnila systém úhrad svozu

Horní Bříze se zvýšily dluhy za odpad, změnila systém úhrad svozu
Kvůli vysokým dluhům občanů přešla radnice v Horní Bříze na Plzeňsku po pěti letech od poplatků za popelnice k platbám na hlavu. "Loni jsme kvůli vychytralým občanům tratili zhruba jeden milion korun, letos nechceme doplácet ani korunu; už máme vybrány peníze od 85 procent lidí," řekl ČTK starosta města se 4460 lidmi Karel Hinz.

Od ledna lidé platí 430 korun na hlavu a rok, dříve si kupovali známky na popelnice podle četnosti vývozů. Postupem let se zvyšovaly rozdíly v platbách mezi rodinnými domky a bytovými domy. Lidé z obecních bytů, kteří měli platby zahrnuty v inkasu za služby, platili loni 520 korun. Naopak rodinné domy, kde bydlí polovina obyvatel, přestávaly kupovat známky, loni jich 40 procent neplatilo vůbec. Zbylé domky hradily zhruba stejně jako nájemníci městských bytů. O stokorunu lépe na tom byli lidé z družstevních bytů, neboť družstvo si objednávalo stále méně vyvážených nádob.

Vychytralí občané využívali podle starosty pro komunální odpad velkoobjemové kontejnery, kam se může vyvážet zdarma pouze suť, stavební odpad, dřevo a kovy z domácností. "Obci se tak výrazně zvyšovaly náklady za více svozů a třídění," dodal. Podle Hinze se to na sídlišti s desítkami kontejnerů nedá uhlídat.

K úhradám na osobu přistoupilo město po vyhodnocení praxe z jiných velkých měst regionu. "Na sumu 430 korun na rok nemáme pro trvale žijící občany žádné výjimky, pouze rekreační objekt platí stejně vysoký poplatek za celou domácnost," vysvětlil Hinz.

Podle něj je nově zavedený systém spravedlivější a do městské pokladny dojde víc peněz. Město by chtělo letos vybrat 1,8 milionu korun, což jsou roční náklady na svoz. "Do konce čtvrtletí jsme získali 85 procent sumy. Po těch, co nezaplatí, bude vymáhat peníze finanční úřad, neboť to je daňový doplatek," řekl Hinz.

Severoplzeňské město vytřídilo loni 120 tun domovního odpadu, což odpovídá krajskému průměru 27 kilogramů na osobu. Díky podpoře třídění dostává radnice s 45milionovým rozpočtem od EKO-KOMu 320 000 Kč.

Zdroj: DVS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů