Pátek, 19. dubna 2024

Zajímavosti v oblasti environmentálního managementu

Zajímavosti v oblasti environmentálního managementu
Nové číslo EMAS Newsletter
V měsíci březnu vyšlo druhé letošní číslo EMAS Newsletter, jehož nosným tématem je turismus a kultura. Prezentuje zkušenosti se zaváděním EMAS v hotelích (Paradores del Turismo, Terciera Mar), národních parcích (Grosses Walsertal - Rakousko) a divadlech (The Grand Teatre del Liceu - Barcelona) a dále představuje aktivity první cestovní kanceláře registrované v EMAS (Studiosus - Německo).

Novinky z EMAS Helpdesk

Na internetových stránkách EMAS Helpdesk byly zveřejněny další aktuální informace z oblasti EMAS. Můžete se zde dočíst např. následující:

    1. Evropská komise vydala „EMAS logo CD-ROM“ obsahující generátor loga EMAS (včetně registračního čísla), a to pro použití v různé grafické kvalitě. Kromě generátoru jsou na CD dostupné relevantní texty k EMAS a kontakty na odpovědné orgány jednotlivých členských států. (Distribuci registrovaným organizacím zajišťuje v ČR Agentura EMAS.)
    2. TOROC - organizační výbor zimních olympijských her, které se uskuteční v roce 2006 v Turíně, vypracoval manuál pro zavádění EMAS v oblasti sportu (při sportovních událostech).
    3. Italská banka „Banca di Credito Cooperativo Trevigiano“ se vydala cestou EMAS. Registrace dosáhla v únoru 2005 a jako jeden z cílů si stanovila „ozelenění“ svých finančních produktů. Banka se hodlá ve větší míře než dosud zaměřit na produkty a projekty podporující udržitelný rozvoj a také podněcovat své klienty k hodnocení environmentálních rizik.
    4. Úspěšnou registrací prošly čtyři nemocnice zavádějící EMAS v rámci projektu LIFE (LIFE00 ENV/D/000317). Jednalo se o nemocnice s různou specializací činností, a to v Německu, Itálii, Francii a Rakousku. Nejvýznamnějšími přínosy zavádění byly snížení množství nebezpečných odpadů, spotřeby vody a energie.
    5. V únoru 2005 byla jako první maďarská organizace zaregistrována společnost Audi Hungaria Motor Kft. se sídlem v Györu.
    6. Řešitelé projektu REMAS (www.remas.info), který se zaměřuje na přínosy EMS v kontextu inspekce a regulace, zveřejnili výsledky úvodní analýzy. Ta dokazuje vztah mezi zavedeným EMS v organizaci a jejími výsledky vzhledem k environmentálním aspektům.
    7. Dále získáte informace o registraci rakouského města Waidhofen, zavádění EMAS rakouskou Agenturou životního prostředí, registraci Bango Santo Hotel (Itálie), první české potravinářské firmě s EMAS (Pěkný - Unimex, s.r.o.), projektu na zavádění EMAS v Polsku (www.emas-polska.pl) a konferenci „Environment and Tourism“, která se konala 11. února v italském Bibione.

Podrobnější informace naleznete na internetové stránce EMAS Helpdesk věnované novinkám (europa.eu.int).

Změny v podpůrných programech TRH a SFŽP

Během posledních tří měsíců se udály poměrně razantní změny v podpůrných programech zaměřených na systémy EMS (ISO 14001 a EMAS), pro přehlednost jsou uvedeny v chronologickém pořadí.

1. 2. 2005 Z příloh pro národní programy SFŽP platné pro rok 2005 od 1. 2. byly vypuštěny příspěvky na certifikaci ISO 14001 a EMAS, přijímány jsou pouze žádosti na BAT. Tato změna jasně odráží záměr SFŽP orientovat podporu na využívání obnovitelných zdrojů energie a ekologizaci veřejných institucí např. „Slunce do škol“. Po prostudování aktuální Přílohy I vidíme další cestu podniků s EMS v čerpání dotací na ekologizaci výroby, nákup šetrnějších technologií apod., což je od počátku jedním z principů procesu zavádění EMS.

21. 3. 2005 Z rozhodnutí Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky je vzhledem k nedostatku disponibilních prostředků od 1. dubna 2005 pozastaven příjem žádostí o příspěvek na certifikaci v programu TRH u Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s.

Nakolik dočasná je tato změna rozhodne jednání Ministerstva průmyslu a obchodu na základě výsledku zpracování všech letošních žádostí. V rámci banky má být toto hotovo ke konci června, během července až srpna bude znám výsledek jednání.

1. 4. 2005 SFŽP pozastavuje příjem žádostí do národních programů vyhlašovaných Ministerstvem životního prostředí.

„Převis poptávky je tak veliký, že žádosti, které byly přijaty v 1. čtvrtletí tohoto roku, se díky výdajovému limitu budou financovat až v druhé polovině roku 2006. Důvodem tohoto převisu je nutnost velkých investic do oblasti ochrany vod, které jsou podmíněny i závazkem České republiky vůči Evropské unii“, říká Andrej Mudray, ředitel SFŽP ČR.

O obnovení příjmu žádostí se bude jednat v září tohoto roku.

Zdroj: ČMZRB, SFŽP, Agentura EMAS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů