Čtvrtek, 28. března 2024

Obnovitelné zdroje

Obnovitelné zdroje
Vyspělé země a energetické společnosti našly v obnovitelných zdrojích energie, jako jsou větrné a malé vodní elektrárny, spalování biomasy nebo solární panely a další, perspektivní průmyslový obor. Zároveň je to důležitá příležitost pro ekonomický rozvoj regionů, moderní odvětví s dobrou exportní perspektivou a s novými pracovními místy. Například větrné elektrárny vytvoří 15 až 19 pracovních míst na každý instalovaný megawatt výkonu.
To je pětkrát až šestkrát více než u jaderných nebo uhelných elektráren, dokonce i při započtení těžby uhlí.
V Německu větrná energetika zaměstnává 35 000 lidí. Evropská komise očekává, že během příštích 20 let se světový počet pracovníků v tomto jediném odvětví obnovitelných zdrojů zvýší asi pětadvacetinásobně: na 1,7 milionu zaměstnanců. Obnovitelné zdroje jsou energetickým trendem budoucnosti: právě proto do nich masivně investují dokonce i některé ropné společnosti, hlavně Shell a BP Amoco.
Evropská unie chce, aby do roku 2010 členské země dosáhly v průměru 12procentního podílu čisté energie na spotřebě, tedy zhruba dvojnásobek současného stavu.
Obnovitelné zdroje pochopitelně omezují přírodní a ekonomické podmínky. Například Česká republika nikdy nebude mít tolik větrných elektráren jako Dánsko, malých vodních jako Rakousko nebo solárních jako Kalifornie. Rovněž v dohledné době nepokryjí naši spotřebu. Ale všechny mají podstatný potenciál také v české ekonomice. U nás se jeví perspektivní především větrné elektrárny a spalování biomasy, které zároveň může vytvořit důležitý zdroj příjmů pro zemědělce.
AUTOR: www.hnutiduha.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů