Čtvrtek, 25. dubna 2024

Potápěči zbavili přehradu odpadu

Potápěči zbavili přehradu odpadu

JABLONEC NAD NISOU - Odpadu napytlovaného do možná dvacítky igelitových pytlů zbavilo v sobotu vodní dílo Mšeno v Jablonci nad Nisou skoro 70 potápěčů z celé republiky.

Přehrada o rozloze 47 ha mohla po jarní očistě opět volně dýchat.

Vždy z jara čistíme buďto jabloneckou nebo sousední přehradu v Liberci-Harcově. Letos šlo o 10. jubilejní ročník, který jsme chtěli jako Jablonečáci uskutečnit doma, přiblížil Jaroslav Kočárek z pořádající potápěčské organizace, která akci přehradních očist před deseti lety spustila.

Potápěči se tradičně zaměřili hlavně na prostor okolo přehradních břehů obležených v horných letních dnech stovkami domorodců i turistů. Účelem je vyčistit především příbřežní prostor do optimální hloubky, aby se koupající lidé zbytečně neporanili. Vyzvedneme pouze věci, které lze unést, těžká břemena netaháme, podotkl jeden z vodních záchranářů, kteří akci pojali jako účelně organizovaný výcvik.

Dno přehrady postupně opouštěly staré pneumatiky, PET láhve, plastikové kelímky a domovní odpad z vedlejších paneláků. Letos nás trochu zaskočilo poměrně malé množství odpadků. Možná je to tím, že přehrada se před sedmi lety vypouštěla a kompletně vyčistila. Před tím jsme odtud vylovily přes dva velkoobjemové kontejnery odpadků, konstatoval Kočárek při pohledu do jedné třetiny zaplněný kontejner.

Rarity jako zrezivělé kolo, kovový toaletní stolek, teleskopický rybářský prut nebo dopravní kužele se do pytlů nevešly. Skončily jako dočasná ukázka lidské neomalenosti k přírodě a vlastnímu okolí na břehu. Před deseti lety jsme začali s úmyslem ukázat lidem, co všechno kolem sebe odhazují. Snad se povedlo za ta léta někoho napravit, přiblížil Kočárek účel akce uspořádané tradičně jako výchovná show pro širokou veřejnost.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů