Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňané budou od ledna platit za odpad shodný poplatek na hlavu

Plzeňané budou od ledna platit za odpad shodný poplatek na hlavu

PLZEŇ -- Jako poslední velké město v Česku začne Plzeň vybírat od ledna 2006 od každého obyvatele za odpad paušální poplatek. Výše zatím není stanovena, ale měla by se pohybovat do 500 korun za rok. Z plateb budou vyčleněny děti do 18 let -- kvůli podpoře rodin a také proto, že případné pohledávky této skupiny jsou obtížně vymahatelné. Při dnešním veřejném projednávání návrhu plánu odpadového hospodářství města Plzně to ČTK řekl náměstek primátora Stanislav Hajný.

V září budou zastupitelé schvalovat výši poplatku, v Česku se pohybuje od 390 do 500 korun ročně. Už v létě vyhlásí radnice výběrové řízení na svozové firmy, které získají dlouhodobé smlouvy, aby mohly nakoupit techniku. "Chceme jich mít více podle obvodů, aby vznikla konkurence," uvedl Hajný. Zatím není dáno, kolik firem město pro všech 12 obvodů vybere.

Nyní je v Plzni podle Hajného řada majitelů domů, kteří nemají žádné smlouvy se svozovými firmami a neplatí nic. Odpad vhazují do kontejneru sousedovi, do městských košů nebo na černé skládky. Nový systém bude spravedlivější, ale přináší striktní odpovědnost města za vzniklý odpad a jeho likvidaci.

V nynějším systému není město schopno plnit povinnosti zákona a hrozí mu pokuty. Radnici chybí evidence odpadu a je odkázána na nepřesné údaje svozových firem. Plzeň ovládá největší krajskou skládku v Chotíkově, ale nemůže usměrnit, aby tam odpad směřoval.

Vyhláška o nakládání s odpady poplatky za svoz příliš nezvýší. Aktuální ceny svozů jsou mezi 380 až 480 korunami včetně DPH. Výrazně by ale měl vzrůst objem i efektivita třídění odpadu.

Na rozdíl od jiných měst podepisovali dosud v Plzni smlouvy s firmami sami obyvatelé nebo správci domů. Uzavírané vztahy jsou v rozporu se zákonem, který připouští pouze vztah obec--občan.

Oponenti paušálních plateb tvrdí, že konkurence firem přináší velmi nízkou cenu svozu odpadu. Podle vedení radnice si sice lidé mohou vybrat svozovou firmu, ale rozdíly v cenách jsou korunové a do jedné ulice nyní jezdí i čtyři firmy a ničí životní prostředí.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů