Sobota, 20. dubna 2024

Skládka lidi stále více děsí

Skládka lidi stále více děsí

Chrudimsko se potýká s ekologickými zátěžemi. Na jejich odstranění jsou zapotřebí desítky milionů korun. Jedna z nebezpečných skládek zbytků chemikálií je u Hodonína nedaleko Nasavrk. S likvidací se má začít letos.

Chrudimsko - Obyvatelé obce Hodonín mají naději, že skládka obsahující nebezpečné chemikálie bude v dohledné době zlikvidována.

Podle starosty Miroslava Blažka sloužila skládka založená v roce 1967 jako úložiště odpadů ze zemědělských podniků. Do Hodonína byly sváženy obaly od postřiků i další nebezpečný odpad. Podle pamětníků nebylo ukládání odpadu zvlášť přísně řízeno. Na úkor zemědělců se zde prý "přiživoval" kdekdo.

Oficiálně neznají původce

"Skládka je v lese nad obcí asi 600 metrů nad mořem, Hodonín má nadmořskou výšku 535 metrů," říká Blažek. To je důvod, proč lidé mají z úložiště stále větší obavy. "Nikdo neví, jak dlouho plechovky s nezředěnými chemikáliemi v zemi vydrží," podotýká starosta. Zároveň oceňuje přístup krajského úřadu v Pardubicích. Malá obec by si sama se zátěží neporadila.

Kraj chystá soutěž na výběr firmy, která skládku zlikviduje. Podle současných zákonů přísluší odstranění zátěže právě kraji. Oficiálně totiž není znám původce znečištění. Náklady se mají pohybovat okolo 45 milionů korun. Likvidace skládky potrvá nejméně do konce roku 2007.

"Byl již zpracován projekt, vydána příslušná povolení a podána žádost o dotace z evropských fondů," tvrdí hejtman Michal Rabas. Zda EU na akci přispěje, se má rozhodnout do poloviny tohoto roku. Evropský finanční podíl by mohl činit až 20 milionů. Podle radního kraje pro životní prostředí Petra Šilara bude skládka u Hodonína vybagrována.

Chlorované uhlovodíky

V Pardubickém kraji již likvidují ekologické zátěže, které způsobily zasažení podzemních vod chlorovanými uhlovodíky v Boru u Skutče a v areálu bývalé strojírenské firmy Transporta v Chrudimi. V Boru se práce zřejmě protáhnou až do roku 2009. V případě Transporty se podle Šilara podařilo zamezit proudění chlorovaných uhlovodíků z areálu, ale nedaří se odstranit jejich ložiska.

EKOLOGICKÁ HROZBA

Nikdo neví, co plechovky se zbytky chemikálií v lese nad obcí udělají. Riziko se stále zvyšuje.

Kraj skládku vybagruje, žádá o pomoc evropské fondy.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů