Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Teplice - S cílem vyměnit si zkušenosti a seznámit se s novinkami v oblasti odpadních vod se sešli v těchto dnech v Teplicích odborníci přes vodní hospodářství z celé Evropy. Mezinárodní konferenci Odpadní vody - Wastewater 2005, která potrvá až do čtvrtka, pořádá Asociace čistírenských expertů ČR ve spolupráci se SčVK a pod záštitou European Water Association. Do Teplic se sjelo na 300 účastníků z ČR, ze všech sousedních zemí a dalších evropských států, například Finska, Itálie či Francie. Oficiálními jazyky jsou čeština a angličtina.

V lednu 2005 na Světovém ekonomickém fóru v Davosu byl prezentován žebříček 100 nejstálejších firem světa. Žebříček vznikl výběrem z 2000 firem. Na prvních třech místech jsou japonský výrobce automobilů Toyota, americká hliníková firma Alcoa a britský ropný koncern BP (British Petroleum). Velká Británie v žebříčku dominuje se zastoupením 32 firem, USA s 20 firmami, Německo s 9 podniky (například Siemens, VW). Kritériem pro výběr firem byly: strategické řízení, iniciativa v ochraně přírody a způsob zacházení se zaměstnanci.

Občanská sdružení z obce Troubsko a brněnské městské části Bosonohy podala žaloby na Ministerstvo životního prostředí. Nesouhlasí s tím, že úřad povolil rozšíření dálnice D1 u Brna mezi Kývalkou a Holubicemi ze čtyř na šest pruhů. "Obáváme se zátěže na životní prostředí. Už teď překračují hluk a imise prachu v uvedeném úseku nejvyšší limity," řekl Pavel Černý z Ekologického právního servisu. Kvůli souhlasu již ministerstvo čelí žalobě u pražského městského soudu, kam se obrátili místní vlastníci nemovitostí.

Nizozemský koncern LG. Philips Displays v Hranicích na Přerovsku přišel minulý týden rozhodnutím Městského soudu v Praze o integrované povolení. Tedy o klíčový dokument, bez něhož by závod nemohl být zkolaudován. Teoreticky je tak dnes kolaudace továrny z loňského března neplatná. "Philips byl vládou štědře podpořen investičními pobídkami a státní orgány pak přehlížely, že od od samotného začátku vyráběl v Česku nelegálně," tvrdí právník Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu, který se na soud obrátil. Společnost však odmítá, že by měla znovu projít celým schvalovacím řízením; spor bude zřejmě pokračovat u Nejvyššího správního soudu.

HODONÍNSKO - Abnormálně vysoký výskyt bekyně velkohlavé trápí nyní lesníky v listnatých porostech Hodonínska.
Na kůře se v dubnu objevily její vaječné snůšky, zakrátko housenky vylezly či nyní vylézají z obalů a jejich holožír ohrozil přes 600 ha lesa mezi Dolními Bojanovicemi, Starým Poddvorem a Kapánskem. Podobná situace je na Kyjovsku ve Ždánickém lese. Největší žír bývá pozorován v druhé polovině června, počátkem července se housenky zakuklují mezi listím nebo ve štěrbinách stromů. Napadení bývá větší za slunného a teplého počasí. Gradace výskytu se opakují periodicky a trvají až pět let. Pomoci může jen vhodný postřik, ale účinnost je závislá na době líhnutí housenek a na počasí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů