Čtvrtek, 18. dubna 2024

Realizační program pro pneumatiky

Předkládaný projekt se snaží především formulovat opatření pro realizaci cílů POH ČR.
Realizační program pro pneumatiky

Negativním doprovodným jevem ekonomicky rozvinuté společnosti je neustále se zvyšující objem odpadů všeho druhu. Řešení tohoto problému by mělo být založeno na principech dlouhodobě udržitelného rozvoje, který by měl být podporován jak v oblasti legislativy, tak i v oblasti ekonomické a technické.

Nařízením vlády ČR č. 197/2003 Sb. o Plánu odpadového hospodářství České republiky byl vydán zásadní dokument formulující cíle společnosti k dosažení v oblasti odpadového hospodářství.

Jednou z oblastí je nakládání s použitými pneumatikami. Předkládaný projekt se snaží především formulovat opatření pro realizaci cílů POH ČR. Jednotlivé návrhy opatření vyplynuly ze široké diskuse mezi členy pracovní skupiny RP pro pneumatiky, přičemž smyslem navrhovaných opatření je zlepšení celkové situace v problematice nakládání s ELT (End of life tyre - plášť pneumatiky na konci životnosti). Navrhovaná opatření respektují současné trendy odpadového hospodářství Evropské unie a vycházejí ze základních cílů POH ČR a POH krajů. S využitím praktických zkušeností zainteresovaných subjektů, participujících na řešení problematiky ELT byla navržena opatření, která by vedla k upřesnění pravidel, práv a povinností jednotlivých subjektů za účelem zlepšení situace v plnění povinností zejména u subjektů, které se zákonným povinnostem vyhýbají.

Řešení projektu bylo ve smyslu zadání zaměřeno na přednostní materiálové využití použitých pneumatik. S tímto záměrem byla formulována hlediska SWOT analýzy a následně popsány nástroje, které by měly odpovídajícím způsobem zvýšit % materiálového využití ELT.

Závěrečná zpráva (pdf, 349 kB)
Souhrn (pdf, 70 kB)

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů