Pátek, 29. března 2024

Automobilky musí snížit emise

Automobilky musí snížit emise
Evropská komise soudí, že automobilový průmysl nadsadil dopad snižování emisí skleníkových plynů na sektor. Podle studie, již si nechala komise vypracovat, by náklady na čistší provoz neměly přesáhnout dva tisíce eur na jeden vůz. Výrobci aut počítají se čtyřmi tisíci eur.
Informaci o nové studii Evropské komise přinesl týdeník specializovaný na unijní problematiku European voice.
Evropská unie stanovila automobilovému sektoru cíl, aby snížil produkci škodlivých emisí v autě na úroveň 140 gramů na kilometr k roku 2008. V roce 2012 by to mělo být jen 120 gramů na jeden kilometr. Představitel Evropské komise, který si nepřál být jmenován, poukázal na to, že automobilový průmysl patří mezi největší producenty skleníkových plynů. Je potřeba, aby splnil své závazky. "Všechny oblasti průmyslu čelí Kjótskému protokolu a jeho snaze snížit škodlivé emise. Každý měl nějaké problémy. Studie, jež má komise k dispozici, soudí, že cíle pro automobilky jsou reálné," dodal.
Automobilky naproti tomu mají za to, že cíl k roku 2012 je nereálný. Už snížení emisí na 140 gramů na kilometr k roku 2008 se podle nich nedaří dosáhnout a další snižování povede k výraznému zvýšení ceny auta.
"Snažíme se udělat vše pro to, aby co nejdříve měli zákazníci auta, která budou více zohledňovat životní prostředí. Věc ale nejde tak rychle v absolutních číslech," uvedl Shoichiro Toyoda z automobilky Toyota. Japonský výrobce aut přitom patří mezi průkopníky v hybridních autech, jež využívají elektrický i klasický benzínový nebo dieselový pohon. Politika firmy se přeorientovala na maximální ochranu životního prostředí.
Podle automobilek existují technologické limity, které se nedají v tak krátké době odstranit.
Zákazníci mají například zvýšený zájem o silnější motory než v minulosti. Ačkoliv spotřeba paliva se u nich snižuje, stále není tak nízká, aby se zplodiny vešly do nastavených cílů.
"Dokud se nezačne využívat vodíkový motor a technologie s ním spojené, mají automobilky omezenější prostor. Snižování emisí není jen na nich, je to věc celého výrobního a distribučního systému paliv. Změny budou postupné a završí se nejdříve v roce 2030," uvedl Per Sandberg z norské energetické společnosti Norsk Hydro.
Ve Velké Británii je podle tamní asociace výrobců automobilů v současnosti výše produkce skleníkových plynů v nových autech 170 gramů na kilometr. V roce 2008 nebudou britští výrobci schopni stlačit emise pod 150 gramů na kilometr, ačkoliv na cíli pracují už osm let.
Evropská komise ale zatím nechce automobilkám ustoupit. Představitel komise, obeznámený s problematikou, poznamenává, že každý další rok by se udržovaly vysoké výdaje na léčení nemocí způsobených emisemi. Unie také bude mít problémy splnit cíle Kjótského protokolu. Automobilky měly několik let na změny. Není důvod jim ustupovat.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů