Čtvrtek, 28. března 2024

OCENĚNÍ „NEJLEPŠÍ EKOLOGICKÝ ZEMĚDĚLEC ROKU 2004“ ZÍSKÁVÁ FARMA BOROVÁ U CHVALŠIN

Cenou je putovní pohár plný zlaťáků v podobě desetikorun čerstvé ražby, tzv. Bartákův hrnec.
OCENĚNÍ „NEJLEPŠÍ EKOLOGICKÝ ZEMĚDĚLEC ROKU 2004“ ZÍSKÁVÁ FARMA BOROVÁ U CHVALŠIN

Vyhlášení nejlepšího ekologického zemědělce roku 2004 a slavnostní předání Bartákova hrnce proběhne v sobotu 28. května 2005 na ekologické farmě Borová u Chvalšin pana Ing. Vlastimila Kamíra, kde se budou taktéž konat Jarní hry s koňmi.

Farma Borová se nachází v CHKO Blanský les v jižních Čechách. Vznikla privatizací části státního statku Kájov v roce 1993. Manželé Kamírovi zde hospodaří na 250 ha luk a pastvin a zaměstnávají tři pracovníky. Farma je zaměřena na chov hovězího dobytka bez tržní produkce mléka v režimu kontrolovaného ekologického zemědělství. V současnosti chová také osm koní, které používá pro rekreační a westernové ježdění. Několikrát ročně se zde konají soutěže a setkání přátel koní ve westernovém stylu. K dispozici je ubytování se šesti lůžky, osm boxů pro koně, krytá kruhová jízdárna a otevřená písková jízdárna. Okolí je vhodné pro pěší turistiku. U farmy se nachází rybník na koupání a dětské hřiště.

Ocenění si farma zasloužila především za dlouhodobé působení v ekologickém zemědělství, patří mezi vzorové ekofarmy a je aktivním členem PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Nabízí komplexnost a celkovou kvalitu poskytovaných služeb v oblasti ekoagroturistiky.

Pro návštěvníky bude tato květnová akce dobrou příležitostí přátelsky si popovídat s lidmi z ekologického zemědělství, spojit návštěvu farmy se zajímavým výletem v regionu a také se zúčastnit Jarních her s koňmi, bytˇjako soutěžící či jako divák jezdecké soutěže a westernových závodů. Pestrý program bude doplněn o vystoupení zajímavých hostů (PRO-BIO Svaz, Ústav půdní biologie AV ČR na téma Vědecký projekt na snížení emisí skleníkových plynů z pastvin, CHKO Blanský les na téma Revitalizace Borovského potoka a další), ukázku pastvy ovcí se psy, historický šerm a večerní zábavný country bál. Součástí bude bohaté občerstvení, prodej biopotravin či rožnění bio hovězího masa. Akce probíhá za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR.

Tato slavnost, jejímž duchovním otcem je nestor českého ekologického zemědělství Ing. Richard J. Barták, vznikla původně jako akt poděkování a ocenění aktivit a služeb farmářů, kteří se aktivně a dlouhodobě podílejí na rozvoji ekologického zemědělství v České republice. Budoucí držitel poháru je vybírán na základě návrhů veřejnosti a svazu PRO-BIO a výběr probíhá dle platných kritérií. Hodnocena je nabídka a kvalita služeb, produkce bioproduktů, ekologická uzavřenost hospodářství, délka členství ve svazu a celkový dojem. Akce je vyhlašována pravidelně poslední květnovou sobotu v roce a probíhá vždy v místě oceněného. Jejím vyvrcholením je slavnostní předání Bartákova hrnce a jeho symbolické naplnění zlaťáky v podobě čerstvě ražených desetikorun. Pro návštěvníky z řad odborné i laické veřejnosti je tradičně připravena exkurze po farmě, ochutnávka farmářských výrobků a další společenský program.

Za 12 let existence Bartákova hrnce byli oceněni tito farmáři:

1992 – paní Růžena Rebrošová z Osvětiman
K tomu R. J. Barták: „Její statek mně připadal jako archa Noemova – bylo tam nejméně dvacet druhů šťastných zvířat, volně pobíhající prasátka mezi slípkami a kůzlaty a jako skutečná rarita páv, jezdící na koni.“
1993 – pan František Špatný z Bílska u Vodňan
Dobře prosperující ekologická farma pro chov koz a produkci kozích biosýrů.
1994 – Ing. Petr Weidenthaler, zahradnictví Luční údolí v Machové u Zlína.
Exkluzivní zelinář, který posléze přesunul sídlo svého zahradnictví do Velehradu. Překrásnou biozeleninu prodává na tržnici ve Zlíně.
1995 – pan Jaroslav Netík ze Spáleniště u Dobrušky
Původně údržbář textilních strojů, manželka učitelka hudby. Vytvořili malé hospodářství, kde pěstují zeleninu, chovají krávy a huculské koně a nabízejí ubytování turistům.
1996 – Ing. Martin Hutař ze Starého Města pod Sněžníkem
Zakladatel a dodnes ředitel firmy PRO-BIO, s.r.o., našeho nejznámějšího zpracovatele bioproduktů.
1997 – Ing. Miloš Knápek z Horních Heřmanic
Ekofarma zaměřená na chov masných plemen skotu a poskytující agroturistiku na velmi vysoké úrovni. Knápkovi dnes uvažují o zřízení chráněných dílen na své ekofarmě.
1998 – pan František Březík z Kostelce u Zlína
Březíkovi jsou v okolí známí svým kravským biomlékem a tvrdým sýrem. Při předávání poháru uspořádali rodinný koncert vážné hudby.
1999 – Ing. Tomáš Křišťan z Milotiček na Pelhřimovsku
Ing. Křišťan nejen vede statek zaměřený na produkci biobrambor a chov ovcí, ale navíc učí na střední zemědělské škole v Humpolci, která se věnuje výuce ekologického zemědělství. Na statku také provádí polní pokusy a provozuje agroturistiku.
2000 – Ing. Zdeněk Ševčík z Pitína na Uherskohradišťsku
Sadař, který pěstuje různé druhy ovoce a suší je ve vlastní sušárně. Je zapojen do hnutí Tradice Bílých Karpat.
2001 – paní Jana Radičová, farma Babiny u Ústí nad Labem
Na své 770 ha velké farmě chová paní Radičová masný skot, kozy a koně. Pěstuje zde také ovoce a prodává sušené bylinné směsi. Pro zájemce nabízí vyjížďky na koních. Ve volném čase se věnuje muzicírování ve stylu country. Jejich rodinná country kapela zahrála i na slavnostním předávání ceny v Babinách.
2002 – Josef Šourek, farma Filoun, Plavy u Jablonce nad Nisou
Chovatel  mléčného skotu plemene Holštýn a obhospodařuje na sedmdesát hektarů půdy nejen v Plavech, ale i Držkově. Ze své mlékárny denně rozváží po celém okrese syrové mléko, pasterované mléko, měkký sýr, tvaroh, máslo i podmáslí.
2003 – rodina Abrlova z Pavlova pod Pálavou
Rodinná farma Pollau se nachází na úpatí Pálavských vrchů, blízko vodní nádrže Nové mlýny. Hospodaří od roku 1991. Na 5 ha půdy pěstuje byliny a koření a významně působí také v ekologickém pěstování révy vinné. Produkuje přívlastková vína odrůd Pálava, Muškát moravský, Cabernet Morávia. Biovína dodává několika odběratelům, vybraným vinotékám a prodejnám.

Svaz PRO-BIO je celostátní sdružení ekozemědělců České Republiky se sídlem v Šumperku. Je to nevládní nezisková organizace, která v České republice prosazuje a podporuje ekologické formy hospodaření a spotřebu biopotravin. Svaz zastupuje zájmy svých členů - ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin, škol i spotřebitelů - a vytváří podmínky pro dialog, spolupráci a rozvoj ekologického zemědělství i ekologické výchovy. PRO-BIO propaguje ekologickou produkci a služby svých členů, pomáhá s přechodem na ekologický systém hospodaření, řeší odborné i administrativní problémy, podporuje prodej, propagaci bioproduktů, vzdělávání a zastupuje zájmy členů vůči kontrolní organizaci či státním orgánům. V ČR zatím existuje deset regionálních center svazu. Členů svazu PRO-BIO stále přibývá, v současnosti jich přes 500. S cílem podat veřejnosti ucelený výčet informací o českých ekologických farmářích, zpracovatelích, poradcích, prodejcích a spolupracujících organizacích spravuje internetové stránky www.pro-bio.cz.

Kdo jsou ekologičtí zemědělci ?

·         při pěstování rostlin nepoužívají syntetická hnojiva a pesticidy

·         pečují o úrodnost půdy, zachování kvality podzemních i povrchových vod a vyváženost krajiny

·         nepoužívají geneticky manipulované organismy (GMO)

·         zvířata chovají přirozenými způsoby s možností výběhu nebo pastvy

·         starají se o pohodu chovaných zvířat

·         krmí zvířata přirozeným způsobem, nepoužívají  preventivně antibiotika, zakázáno je použití hormonálních přípravků, umělých stimulátorů růstu apod.

·         produkují nutričně vysoce kvalitní suroviny

·         podrobují se přísné kontrole ekologického zemědělství

·         používají známku Bio

Další informace:

Ing. Vladimíra Červená
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Tel.: 420 583 216 609
E-mail: vladimira.cervena@pro-bio.cz
www.pro-bio.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů