Sobota, 20. dubna 2024

Lepší už to nebude?

Lepší už to nebude?
Je pár týdnů přede žněmi, ale v zemích Visegrádské čtyřky přebývá zemědělcům z loňské sklizně téměř 5 milionů tun obilí. Nejvíc jich mají v Maďarsku, asi 3,2 milionu tun, Polsko a ČR po půl milionu tuny. O tom, že přebytky je třeba zlikvidovat rychlými intervenčními nákupy, ale i o tom, že problém nezmizí a bude se zřejmě opakovat, hovořil prezident Agrární komory Jan Veleba po setkání zástupců komor čtyř států ve Znojmě.

Komory žádají, aby ty státy, které neleží u moře, dostávaly na podporu vývozu obilí i příplatky na dopravu do přístavů. Jakákoli podpora, ať již z rozpočtu jednotlivých států nebo z Evropské unie, ale problémy opravdu neřeší.

Budeme si muset zvykat na to, že obilí se nepěstuje jen na výrobu potravin, i když symbolem nehladovění byl vždy právě chléb. Existují různé možnosti, jak obilí zpracovat, např. na výrobu bioetanolu, který se bude za dva roky plošně přidávat do benzinů. Zemědělci nevylučují ani využití v energetice, zejména pokud jde např. o obilí napadené plísněmi. ČEZ se chystá spalování této tzv. hnědé biomasy vyzkoušet.

AUTOR: MILENA GEUSSOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů