Pátek, 29. března 2024

Podniky už vědí, kolik mohou vypustit emisí

Podniky už vědí, kolik mohou vypustit emisí
Podniky po včerejšku znají přesná čísla o tom, kolik oxidu uhličitého budou moci letos a v dalších dvou letech vypustit do ovzduší. Ministerstva průmyslu a životního prostředí totiž zveřejnila návrh na rozdělení povolenek na emise oxidu uhličitého. Tento seznam byl důležitý proto, aby se české firmy mohly zapojit do evropského obchodu s "čistým vzduchem".
Evropská komise chce obchodováním s povolenkami na oxid uhličitý napomoci k tomu, aby EU splnila svůj závazek z japonského Kjóta a snížila produkci skleníkových plynů. Vybrané firmy dostaly určitý počet povolenek a pokud je nevyčerpají, například díky ekologickým opatřením, budou moci zbylé povolenky prodat podniku, který jich bude mít nedostatek.
Ze zveřejněných čísel přitom vyplývá, že by české podniky mohly na prodeji povolenek vydělat anebo aspoň neprodělat. A to přes zásah Evropské komise, která snížila původní požadavek české vlády o deset miliónů tun. Česko požadovalo, aby podniky mohly ročně vypustit 107,8 miliónu tun, komise ovšem povolila pouze 97,6 miliónů tun. Vloni přitom české firmy vypustily necelých devadesát miliónů tun oxidu uhličitého.
"Rozdělení povolenek je konstruováno tak, aby naprostá většina podniků mohla expandovat bez nutnosti nákupu emisních povolenek," tvrdí náměstek ministra průmyslu Martin Pecina.
Například rafinérie, chemický průmysl a hutnictví budou moci letos vypustit až o 25 procent více emisí - anebo část povolenek prodat. S nižším růstem se naopak počítá v energetickém sektoru, který může emise zvýšit jen zhruba o pět procent.
Martin Cmíral z poradenské firmy Vertis Environmental Finance odhaduje, že českým podnikům by na prodej mohly zůstat čtyři až pět miliónů tun. Teoreticky by mohly vydělat až stovky miliónů korun. Cmíral ovšem připouští, že vydělat nemusí všichni. "Samozřejmě budou vítězové i poražení," poznamenal Cmíral.
Podniky se zatím ke zveřejněným číslům nevyjádřily.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů